NRK Meny
Normal

Dette dyret blir det flere av i Norge

Nye tall viser at det er registrert 306 jerv i Norge. Det er litt flere enn i fjor, opplyser Rovdata.

Jerv

Det blir stadig flere jerv i Trøndelag og i resten av landet, viser nye tall fra Rovdata.

Foto: Asgeir Kvalvik / Scanpix

Det er innsamling av hår- og ekskrementprøver som gir forskerne muligheten til å fastslå hvor mange jerv vi har i Norge. Ut fra DNA-analyser er det nå påvist 306 ulike individer, men det i 2015 var registrert 269 jerv, opplyser Rovdata.

1418 prøver

Forskerne har analysert 1418 prøver fra hele landet, og Rovdata utfører deretter genetiske analyser for å ta fram en DNA-profil fra prøvene. DNA-profilen utgjør en unik ID-kode som kan tilbakeføres til ett bestemt individ i bestanden.

– Til sammen ble det analysert prøver av 1418 antatte jerveekskrementer og hår, samlet inn i Norge under innsamlingsperioden fra 1. januar til 1. juni. 1040 prøver var av god nok kvalitet til å gi en DNA-profil, mens 378 prøver ikke fungerte. De fungerende prøvene viste seg å stamme fra 306 forskjellige individer, opplyser genetiker Øystein Flagstad i Rovdata.

Over bestandsmålet

Over halvparten av jerven ble registrert i Finnmark, Troms og Nordland. Her er det ifølge forskerne 166 individer, mens det altså er registrert 66 jerv i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Overvåkingen av jerv i Norge gjennomføres med to ulike metoder. I tillegg til DNA-overvåkingen utføres det årlig også en hitelling av jerv, der tisper med valpekull registreres.

Det ble under årets hitelling registrert 50 jervekull i Norge, og det er over bestandsmålet på 39 årlige ungekull som Stortinget har bestemt.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.