Hopp til innhold

Dette bør du vite før du søker

Fristen for å søke høyere utdannelse går ut på fredag, og her kan du få noen tips om hva du bør tenke på.

NTNU

Søknadsfristen for offentlig høyere utdannelse går ut 15. april.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fredag 15. april er siste sjanse til å søke studieplass på offentlige skoler. Flere private skoler har også frist på fredag. Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i forbrukerombudet har flere råd til blivende studenter.

– Først og fremst må man han lyst til å begynne på studie, men det er også formelle krav man må passe på, forklarer Skjelbostad.

– Det er også viktig å tenke på hvordan arbeidssituasjonen er for det yrket du utdanner deg til.

Sjekk først

Tone Hovde Skjelbostad

Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i forbrukerombudet.

Foto: Bjørn Eivind Årtun / Forbrukerombudet

NOKUT er et uavhengig organ som skal kvalitetssikre utdanning i Norge, og Skjelbostad mener det er viktig å sjekke med dem hvis man er usikker på utdannelsen man har søkt på.

– De fleste fagskoleutdannelsene er godkjent, men det kan være lurt å sjekke med NOKUT i tilfelle det er noen som prøver seg.

Skjelbostad sier det også er viktig å se hva utdannelsen faktisk tilbyr.

– Det er jo lov til å starte et tilbud som ikke fører fram til formell kompetanse. Du kan jo ende opp med bare et kursbevis. Sånn som kravene er idag, kan det være vanskelig å få en relevant jobb uten formell kompetanse, forteller Skjelbostad.

Privatskoler

Hvis du skal søke privatskoler, er det viktig å være spesielt oppmerksom. Forbrukerombudet har fått flere klager om vilkårene i kontrakter.

– Du må se på hva som skjer hvis du blir syk, om du har rett til å få pengene tilbake, eller om de bare betaler for motatt utdannelse.

Skjelbostad mener det er dette ungdommer er flinke til å klage på.

– Vi får en del klager. Folk i aldersgruppen 18-25 år er generelt dårlige til å klage, men utdannelse er det de klager på.

– Vi er avhengige av klager fra den aldersgruppen for å bedre situasjonen.

Et problemområdet er hvis studenter har blitt syke.

– Det er også flere som blir syke, og klager til oss fordi kontraktene deres ikke regulerer sykdomstilfeller, avslutter Skjelbostad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.