NRK Meny
Normal

Her er årets Kosmorama-høydepunkter

Festivaldirektør Silje Engeness avslører hvilke fem filmer du ikke bør gå glipp av.

Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant

SILJE ANBEFALER: 'Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant' er basert på en sann historie og spilt inn i Nord-Trøndelag. Hovedrollen spilles av tyske August Diehl, kjent fra bl.a. Quentin Tarantinos 'Inglourious Basterds'.

Foto: Kosmorama

Kosmorama internasjonale filmfestival finner sted i Trondheim fra 2.-8. mars, og på årets program står rundt 80 filmer.

– Disse kommer fra hele verden og mange blir ikke vist på vanlig kino, opplyser festivaldirektør Silje Engeness til NRK.

Peker ut godbitene

I en travel hverdag kan det være vanskelig å få med seg alt festivalen har å by på, og festivaldirektøren peker derfor ut følgende høydeppunkter:

– En humoristisk og leken film om samspillet mellom kvinner og menn, som for øvrig er den eneste filmen spilt inn i Trondheim i moderne tid, sier Engeness.

Silje Engeness

FESTIVALDIREKTØR: Silje Engeness anbefaler barnefamiliene å bli med på KosmoKids. Der kan man bl.a. bli med bak kulissene til 'Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin'.

Foto: Kosmorama

– Denne er spilt inn i Grong, men med tanke på internasjonalt publikum. Filmen kan minne om Twin Peaks, da den er inspirert av en sann historie om en tysk tryllekunstner som forsvant i Nord-Trøndelag i 2003, forklarer festivaldirektøren.

– Dette er et portrett av en av verdens fremste fotografer, Sebastian Salgado. Når publikum ser bildene hans, vil de komme på at de har sett dem flere steder og at de har et forhold til dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

James Gandolfini i filmen The Drop

ET SISTE GJENSYN: James Gandolfini, kjent som mafiaboss i serien 'The Sopranos', rakk å spille inn filmen 'The Drop' før han døde uventet i 2013.

Foto: Kosmorama

– Denne ser jeg veldig frem til fordi det er den siste filmen James Gandolfini medvirket i før han døde. Her skildres et hardbarka gangster-miljø, og Tom Hardy spiller en av hovedrollene.

– Dette er den mest sette filmen i Argentina noensinne. I det virkelige liv velger folk ofte å undertrykke følelsene sine, men dette er en film hvor karakterene gjør og reagerer akkurat slik de har lyst til. Det blir som tittelen tilsier; helt ville fortellinger! sier Engeness.

Hedrer filmutvikling

Av andre arrangementer anbefaler Engeness at man får med seg Filmwebs pitchekonkurranse, hvor en god filmidé vinner 100 000 kroner.

Toralv Maurstad

SKAL HEDRES: Toralv Maurstad kommer til Kosmorama og Nova kino tirsdag 3. mars.

Foto: Gisle Bjørneby

– Det var slik Max Manus ble til. Dette er altså en fin mulighet til å oppleve noe som kan bli til film i framtida, sier Engeness.

Hun oppfordrer også publikum til å få med seg Toralv Maurstad, som er årets hedersgjest.

– Vi i Kosmorama synes det er viktig å anerkjenne personer som er med på utvikle norsk film. Det blir et levende møte med Maurstad, og vi viser også klassikere fra 1960-tallet hvor han har bærende roller, forklarer festivaldirektøren.