Hopp til innhold

Dette bør du gjøre dersom du blir tatt av snøskred

Skredfaren er stor flere steder, og er du så uheldig og blir tatt av snøskred, er det lurt å vite hva du skal gjøre.

snøskred

Hvert år dør flere mennesker i snøskred i Norge. Mange blir tatt og blir helt eller delvis begravd.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

1. Ikke bruk løkkene

Christian Jaedicke

Fagansvarlig for snøskred ved Norges Geotekniske Institutt, Christian Jaedicke.

Foto: Norges geotekniske institutt

En av de viktigste forberedelsene før du legger ut på tur i vinterfjellet, er å respektere de lokale skredvarslene, ifølge fagansvarlig for snøskred ved NGI, Christian Jaedicke.

– Drar du likevel ut på tur i fjellet, er det viktig at du ikke bruker hverken løkkene på skistavene eller fangreimen på telemarkskiene. De vil virke som anker om du blir tatt av snøras, sier Jaedicke.

2. Lag en luftlomme

Snøskred

Snøskred blir utløst av et komplekst samspill mellom snø, vær og terreng. I tillegg kan skred utløses av menneskelige aktiviteter som scooterkjøring eller skigåing.

Foto: Statens vegvesen

Statistikk fra Norges Geotekniske Institutt viser at tre til fem personer omkommer per år i snøskred i Norge. På verdensbasis omkommer det gjennomsnittlig mellom 150 og 200 mennesker i snøskred hver vinter.

Ifølge fagansvarlig for snøskred, blir en tredjedel av dem som blir tatt av snøskred slått i hjel, og mange omkommer fordi de ikke får nok luft i lungene.

– Blir du tatt av skred er det viktig å lage seg en luftlomme foran ansiktet og munnen slik at du får puste. De som har på seg hjelm har en større sjanse til å få til dette om hjelmen stikker litt ut fra hodet. Scooterførere har den beste sjansen her, da de ofte bruker heldekkende hjelmer, sier fagansvarlig.

3. Behold sekken

Skitur i Sunnfjord

– Behold sekken på dersom du blir tatt av snøskred, råder Jaedicke.

Foto: PRIVAT

Tursekken er gjerne med når du går tur i fjellet, og ifølge Jaedicke bør den forbli på ryggen om du blir tatt av snøskred.

– Du bør ta av deg ski og staver om du ser raset komme, men behold sekken. Den beskytter ryggen din i fallet, sier han.

4. Kameratredning er din største sjanse

Ifølge varsom.no synker sannsynligheten for å bli funnet i live dersom det går mer enn 15 minutter før du er funnet, men da er kameratredning din største sjanse for å overleve.

– Så lenge skredet beveger seg har man en sjanse for å bevege seg selv også, men blir du fanget og klarer å grave en åpning opp til overflaten er det bra, men spar på krefter og luft, og håp at kompisene dine finner deg raskt, sier Jaedicke.