Det norske hardt ut mot statsråden

Oljeselskapet Det norske i Trondheim går hardt ut mot olje- og energiminister Tord Liens framstilling av maktkampen om Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Sverre Skogen

Styreleder Sverre Skogen går hardt ut mot olje- og energiminister Tord Lien.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Tord Lien

Tord Lien mener han har håndtert striden om Johan Sverdrup-feltet på en riktig måte.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det norske har ikke ønsket å signere en avtale om fordelingen av Johan Sverdrup-feltet fordi selskapet mener de er snytt for milliarder av kroner. Dermed har Det norske fått mye kritikk av statsråden.

– Kjenner oss ikke igjen

– Vi kjenner oss ikke igjen i statsrådens beskrivelse, skriver styreleder Sverre Skogen i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv mandag .

Skogen mener Tord Lien tok parti med den ene parten i saken, at han tåkelegger hva han visste og han tilslører meningsforskjeller.

– Dette er en høyst uvanlig situasjon, og en situasjon vil skulle vært foruten, sier Skogen til avisa.

Striden handler om hvilke andeler de fem oljeselskapene skal få på Johan Sverdrup-feltet. Det norske ble stående alene om synspunktet på at ressursene i vestdelen av feltet var mer verdt enn i øst.

– Har tatt parti

Flere mener Tord Lien blant annet skal ha presset det statlig eide selskapet Petoro til å akseptere forslaget, selv om de i utgangspunktet var enige med Det norske.

Det norske er spesielt kritisk til at olje- og energiminister Tord Lien har betraktet Statoil nærmest som en nøytral part i forhandlingene.

– Ved å lene seg så sterkt på Statoil har departementet tatt parti i saken, mener styreleder Sverre Skogen i Det norske.

Olje- og energiminister Tord Lien mener han og departementet har håndtert saken på en riktig måte, og avviser at de har valgt side i saken.