Verdier for minst en million gikk tapt i museumsbrannen i Spillum

Sagbruksmuseet på Spillum i Namsos har investert mye i brannsikring siden i sommer. Det forhindret trolig en større brann ved de freda bygningene.

Brann

Brannvesenet er i gang med slukking.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Bygningen er godt utstyrt med alarm og varsling, så vi var raskt på stedet, sier innsatsleder hos brannvesenet, Jan Ove Gulstad til NRK.

Brannen ble meldt klokka 08.50, og brannvesenet skjønte fort alvoret.

– Da jeg kom fram så jeg en mann som vinket, og jeg så det brant rimelig heftig i et verksted i underetasjen av museet, sier Gulstad til NRK.

Starta slokking selv

Jan Ove Gulstad forteller at de ansatte forsøkte å slokke brannen med et pulverapparat, men den tok seg opp igjen mens de var på tur til stedet.

Brannen ble oppdaga ved at det gikk en automatisk brannalarm, og den skal ha starta i ei maskin.

Brann

Brannvesenet er i gang med slukking.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I følge museumleder Geir Flakken er det verdier for minst en million som har gått tapt i brannen.

– Den nye høvelen er verdt mellom 5 og 700 000 kroner, i tillegg er det brannskader på annet utstyr, det elektriske anelggget og materialskader på bygget. Det kommer takstfolk onsdag og starter jobben med å verdifastssette skadene, sier Flakken.

Ansatte i sjokk

Det var den moderne produksjonslinja på museet som gikk tapt i brannen. Der jobber to ansatte på heltid med spesialbestillinger til kunder blant annet listverk og gulvbord.

– Det var den nye høvelen som tok fyr. Brannen spredte seg raskt til taket, men heldigvis koblet overrislingsanlegget seg på, sier museumsleder Geir Flakken. Og innrømmer at både han og de ansatte var sjokkerte over brannen.

To ansatte ble sendt til legesjekk etter å ha pusta inn røyk, men Flakken opplyser at de to er tilbake på jobb igjen.

– Vi har heldigvis brukt mye resurser på brannsikring siden bygningene ble freda i sommer. Både varslingsanlegg og nytt elektrisk anlegg er på plass og vi har hatt flere brannøvinger sammen med brannvesenet. De kjenner derfor bygningene godt, sier Flakken.

Brannvakt i natt

Selv om brannen nå er slukket, skal museet folk gå brannvakt i hele natt.

– Siden bygningene er freda, stiller det spesielle krav til oss. Vi er tre som skal veksle på å gå vakt de neste 24 timene. Det er også lagt ut brannslanger som er klare om brannen skulle blusse opp, sier Flakken.

Lang trelasthistorie

Norsk Sagbruksmuseum ligger i Spillumsvika i Namsos, og holder til i lokalene til det tidligere sagbruket Spillumbruket som ble lagt ned i 1986. Her har det vært drevet sagbruk siden 1884.

Norsk Sagbruksmuseum åpnet dørene for publikum for 30 år siden.