NRK Meny
Normal

Det blir ikke folkeavstemning

Det er klart: Folkeavstemning om sammenslåing av Sør- og Nord-Trøndelag er uaktuelt. Fylkestinget i Nord-Trøndelag avgjorde dette i dag.

Her sier fylkestinget i Nord-Trøndelag nei til folkeavstemning

Her sier fylkestinget i Nord-Trøndelag nei til folkeavstemning.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

De mener folket er hørt med innbyggerundersøkelsen, som 2605 personer svarte på.

Det er et splitta Nord-Trøndelag som begir seg inn i sammenslåingsprosessen mot ett Trøndelagsfylke. Forslaget som satte stopp for en folkeavstemning ble vedtatt med 20 mot 15 stemmer.

Motforslag

Tilhengerne av folkeavstemming i spørsmålet – partiene Sp, SV, MDG og Frp – fremmet først et forslag om at fylkesrådet skulle utrede folkeavstemning til neste fylkesting.

Men partiene Ap, Høyre og Krf svarte med et motforslag, om at det ikke skal holdes folkeavstemming i spørsmålet.

Arbeiderpartiets motforslag hadde denne ordlyden:

«De valgte høringsmetodene i Trøndelagsutredninga har vært gode, og flere har fått mulighet til å komme med sitt syn på spørsmålet om en eventuell fylkessammenslåing enn det som ville vært mulig gjennom ei folkeavstemning. Dette sammen med et entydig svar i innbyggerundersøkelsen, gjør fylkestinget i stand til å ta ei beslutning i saken. Folkeavstemning er derfor unødvendig, og vil kun føre til utsettelser. Det skal derfor ikke avholdes folkeavstemning i spørsmålet om ei eventuell fylkessammenslåing».

Og ved avstemninga vant altså dette forslaget med fem stemmers overvekt.

Torgeir Strøm

Torgeir Strøm mener vedtaket i fylkestinget var uhørt.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Underskriftsaksjon

Til tross for at 10.000 nordtrøndere hadde skrevet under på et krav om folkeavstemning, ble altså ikke dette tatt til følge.

Det likte ikke Torgeir Strøm fra SV:

– Jeg er veldig misfornøyd. Når man først legger ut en sak til høring må man høre på folket. Det gjør ikke fylkesrådleder Anne Marit Mevassvik og Ap, og det er uhørt i et folkestyre.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.