Hopp til innhold

Derfor får du fylleangst dagen derpå

Årets kulturfestivaler er i gang, og for mange betyr dette fest og store mengder med alkohol. Men hvordan er det med nervene dagen etter?

Sommer

Dersom du vil forhindre å våkne opp med tidenes fylleangst, gjelder det å ta forholdsregler mens du fester.

Foto: Sinar 2 / Illustrasjonsfoto

Lensmann i Steinkjer, Snorre Haugdahl

Lensmann i Steinkjer, Snorre Haugdahl, har sett mange tøffe karer som har grått i arresten dagen derpå.

Foto: Knut Reitan / NRK

Du har kanskje opplevd å våkne med en ubehagelig følelse dagen etter en litt for fuktig natt på byen.

Hukommelsen er ikke helt som den skal være, og følelsen av å ha gjort noe man ikke burde, er vanskelig å riste av seg.

Bondeanger eller fylleangst er et vanlig fenomen, selv om det ikke er spesielt velkommen.

– Skjelven og nervøs

Ifølge konstituert overlege ved divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning, Eirin Bakke, er dette med fyllenerver satt sammen av forskjellige faktorer.

– Alkohol har først og fremst en dempende effekt på hjernen, jo mer promille man har, jo verre er det. Kroppen reagerer med å prøve og motarbeide denne effekten, noe som i ettertid gir økt aktivitet i hjernen, sier hun.

– Dette vil igjen kunne gi symptomer på fylleangst, man blir blant annet nervøs, lyssky og skjelven. Noen kan også være mer på vakt, sier Bakke til NRK.no.

Graden av fylleangst varierer fra person til person, men den henger også sammen med mengden alkohol som blir konsumert i forkant.

– Kommer man opp i en høyere promille så kan man få problemer med hukommelsen, og dersom man ikke husker noe fra dagen før, så kan jo også det bidra litt ekstra med tanke på fylleangsten, sier Bakke.

Gråter i fyllearresten

Lensmann i Steinkjer, Snorre Haugdahl, er en av dem som har god erfaring med angrende fyllebøtter. I fyllearresten i Steinkjer mottar de nemlig folk fra hele Nord-Trøndelag.

Folk som er innom fyllearresten i løpet av året, er mennesker fra alle samfunnslag.

– Det klassiske tilfellet er jo dem som er overstadig berusa ute på byen og på en eller annen måte klarer å tiltrekke seg oppmerksomhet fra politiet. Da gir vi dem som oftest en sjanse til å beklage og deretter reise hjem, men utrolig nok er det mange som klarer å kvervulere seg til en plass i arresten.

Det som da møter dem er et murrom med en enkel anordning i gulvet hvor man kan gjøre sitt fornødende, og en knapp på veggen hvor det er mulig å få litt vann. De som oppfører seg bra får også en madrass de kan tilbringe natta på.

Samme hvor tøffe disse folka har vært ute på byen, så er de sjelden like høye i hatten dagen derpå, ifølge lensmannen.

– Det er gjerne store, tøffe typer som sitter og gråter i arresten. Ingen vil være der og ingen ønsker å komme tilbake, sier Haugdahl til NRK.no.

– Ta forholdsregler

Overlege Bakke anbefaler at man tar noen forholdsregler mens man drikker, dersom man ønsker å redusere bondeangeren dagen derpå, men understreker at det beste er å begrense alkoholinntaket.

– Dersom man drikker alkohol, er det viktig å supplere med mat og alkoholfri drikke. Men dersom man blir for full, er det desverre lite man kan gjøre i etterkant.

Alkoholen forsvinner ganske raskt ut av kroppen, men bakrusen kan gjerne sitte i litt lengre. Kvalme og hodepine som følge av dehydrering, vil også være med på å bygge under den dårlige følelsen.

Ill.foto: Gutt drikker alkohol.

Jo høyere promillen er, desto større er sjansen for hukommelsestap og fyllenerver, sier overlege.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX