Sankthansaften feires hvert år 23. juni med bål og forskjellige tradisjoner rundt om i hele landet. Det er kvelden før høytidsdagen.
– Vi vet egentlig ikke hvorfor vi feirer sankthans siden det er en veldig gammel skikk. Det er helt åpenbart at det knytter seg til sommersolverv, med feiringen av at solen står høyest på himmelen, sier Daniel Johansen, avdelingsleder og konservator ved Trøndelag Folkemuseum.
Sankthansaften feires i forbindelse med sommersolvervet som hvert år som oftest havner mellom 21. og 23. juni.
Kom før kristendommen
Sankthans er en fest som flere tusener år gammel og knytter seg til de aller elste ritene vi har bevart i Norge. Sommersolvervsfesten ble kristnet med feiringen av Johannes døperen, som har gitt navnet Sankthans.
– Det som er igjen av den førkristene tradisjonen er hovedsaklig to komponenter. Det ene er bålet som tennes for å bruke lyset og feire solen. Det andre er å knytte blomsterkranser for å ha i håret og pynte hus med lauv. Det handler om en forestilling om at når solen står høyest på himmelen er alt av grønt i naturen på det sterkeste og kraftfulle, forteller Johansen.
Magisk øl
I tillegg til bålfeiring og blomsterkranser var øldrikking en viktig del av sankthansfeiringen. Det var til og med lovpålagt å brygge øl til Jonsok ifølge de eldste utkastene av frostatingslovene.
– Ølet som kommer fra kornet skulle brygges til sankthans fordi at kraften i kornet var ekstra magisk på sankthansnatten, og man skulle drikke mest mulig av det for å ta opp den kraften som lå i ølet, forklarer Johansen.
Familiefest
Sankthans ble avskaffet som religiøs festdag i 1771, men fortsatte som en stor folkefest i Norge fram til slutten av 1800-tallet. Feiringen har endret seg litt i de siste 200 årene.
– Feiringen er der ennå. Det er vanlig å tenne bål, flette blomsterkranser og spise rømmegrøt på sankthansaften. Det er ikke en så stor feiring lenger, men mitt inntrykk er at den opprettholdes som en slags familiefest med bål og grilling av pølser, sier Johansen.
Åtte båltips
Avdelingsingeniør fra Trøndelag Brann- og redningstjenste IKT, Hilde Sivertsen, og Sturle Hagen i Norsk brannvernforening mener at dette er det viktigste å passe på når du skal tenne bålet:
- Sjekk hvile bestemmelser som gjelder for din kommune
- Finn ut om det er stor skogbrannfare der du er. Yr.no beregner skogbrannfaren i forskjellige områder
- Ikke kast miljøavfall på bålet. Det kan være svært helsefarlig for kroppen. Impregnert materiale og bildekk er noen av verstingene
- Ikke tenn på bålet dersom det er sterk vind
- Sørg for at det aldri er noe brennbart i nærheten av bålet
- Bruk aldri bensin eller andre brennbare væsker for å få fyr på bålet. Overdreven bruk av dette kan føre til alvorlige personskader
- En edru person skal være ansvarlig for bålbrenningen. Den som brenner har alt ansvaret, også for slukkingen
- Ha rikelig med slukkevann tilgjengelig
Fra 12.00 til 22.30 skal NRK sende fra Stavern St. Hans-kvelden. Det hele kan du se på NRKs nett-tv fra klokka 12 og så blir godbitene samlet på NRK1 i en hel time fra klokka 21.30. Du kan dele din St. Hans-feiring med hele Norge gjennom Instagram, Facebook, Twitter og mail med #NRKsommer.