NRK Meny
Normal

Derfor er sjøen knallgrønn ved Frøya

– Dette er det samme fenomenet som man ser i for eksempel Geirangerfjorden, sier marinbiolog Karl Tangen.

grønn sjø Frøya

Dette bildet er tatt utenfor Inntian på Frøya i Sør-Trøndelag. Stripa av land i horisonten er Hitra.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Etter fargen å dømme kan det være konsentrasjoner på mye over én million algeceller per liter sjøvann, sier marinbiolog og algeekspert, Karl Tangen til NRK.

Reflekteres i sola

Karl Tangen

Karl Tangen er marinbiolog og algeekspert.

Foto: SINTEF

Tar du en tur med båt til Frøya i Sør-Trøndelag vil du nå få se at sjøen er helt grønn. En oppblomstring av kalkflagellaten Emiliania huxleyi har gjort sjøen utenfor Inntian på Frøya uvanlig grønn. Marinbiolog Tangen forteller at slike oppblomstringer av algen med det spesielle navnet kan strekke seg langt til havs enkelte år.

– Dette er det samme fenomenet som man ser i for eksempel Geirangerfjorden, men der kan også bre- og mineralpartikler gi vannet den samme turkise fargen som en Emiliania-oppblomstring, sier marinbiologen.

Kalkalgen har ifølge Havforskningsinstituttet ulik utforming og utseende for hver enkelt art. Algen er en encellet mikroskopisk celle og overflaten er dekket av små kalsittplater, som vi blant annet får kritt fra.

– Når disse platene løsner reflekterer sola kalkskjellene og det er da den turkise fargen oppstår. Desto flere det er av algene, desto grønnere blir sjøen, sier Tangen.

(Artikkelen fortsetter under):

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden har også svært grønt vann. Dette kan komme fra algen Emiliania huxleyi, eller fra bre- og mineralpartikler.

Foto: Per Ottar Walderhaug -

Trives i varmt vann

Havforskningsinstituttet skriver at det fortsatt er stor usikkerhet rundt hvorfor algene dannes. Men det skjer som oftest når det er relativt varmt i vannet og i områder hvor det er lave mengder med næringssalter.

Marinbiologen forteller at selv om det har vært lite sol i sommer i Trøndelag, kan noen dager være nok til at det skjer en oppblomstring.

– Dette har også med vindforholdene å gjøre, den trives når det er rolig i vannet. At sjøen blir turkis av algene er en relativt vanlig sak, men det skjer ikke så ofte ytterst på kysten av Frøya, sier han.

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.