Derfor er det viktig å øve i Trøndelag

Trøndelag har alltid vært et viktig militært område. I årene som kommer blir det enda viktigere, sier forsvarsministeren.

Amerikansk stridsvogn

15.000 soldater fra 14 land deltar i øvelsen Cold response.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har overnattet i telt for å oppleve den svære militærøvelsen på nært hold.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Når kampflybasen blir ferdig og flyene opererer herfra, er det enda viktigere å øve i Trøndelag. Flyene har svært stor betydning for forsvaret, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Hun besøkte militærøvelsen Cold response onsdag.

Alliert hjelp

Eldar Berli

Brigadesjef Eldar Berli i brigade nord sier soldatene skulle øvd mer i Trøndelag.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Brigadesjef Eldar Berli kaller Trøndelag er et kjerneområde både på grunn av kampflybasen, og fordi landsdelen er et sentralt mottaksområde for allierte landforsterkninger.

– Her har vi også store forhåndslagre av materiell. Det å bli kjent i dette terrenget og øve her, skulle vi gjerne gjort enda mer enn det vi gjør nå, sier Berli, som har ansvar for 5000 soldater i Brigade nord.

Nødvendig

I natt har forsvarsminister Søreide overnattet i telt i øvingsområdet, der 16.000 soldater fra 14 land nå er klare til innsats i øvelsen Cold response.

– Vi har alltid hatt utenlandske avdelinger som øver og trener i Norge. Det er et viktig element i forsvaret av landet. Det kommer det til å være i framtida også, og det at de jobber så tett sammen som de gjør her gir alle noe verdifullt, sier forsvarsministeren.

Fra militærøvelsen Cold response

Tusenvis av NATO-soldater er samlet i Trøndelag under årets Cold response.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Uvant med snø og kulde

Shannon Clarke

– Her lærer vi både å overleve og kjempe i kulda. Dette er en kjempemulighet for oss, sier soldat i US Marines, Shannom Clarke.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Målet med øvelsen Cold Response er at Nato-allierte og andre skal samordne sine ressurser og trene på militære operasjoner sammen. Blant de mange soldatene som deltar, er det også noen fra US Marine Corps.

– Jeg vil tro 90 prosent av gutta ikke har vært i slike omgivelser før. Her lærer vi både å overleve og kjempe i kulda. Dette er en kjempemulighet for oss, sier soldat i US Marines, Shannom Clarke.

– Det er også verdifullt at vi får trent med soldater fra de andre nasjonene. En ypperlig mulighet, sier Clarke.