Hopp til innhold

Derfor blir mange fortsatt provosert av tøysing med nazismen

Over 70 år siden holocaust er det fortsatt mange som reagerer med avsky på Studentersamfundets «nazifest». Historiker ved NTNU tror det er detaljene ved festen som gjør at så mange reagerer.

Skjermdump av Facebook-post om nazifest på Studentersamfundet

I en Facebook-post før nazifesten vitses det blant annet med juice og «jews».

Foto: Skjermdump

– Det er noe med detaljene fra festen som gjør at det er umulig å se på dette som et øyeblikks tankeløshet eller historieløshet, sier historiker Anette Homlong Storeide ved NTNU.

Anette Homlong Storeide

Førsteamanuensis Anette Homlong Storeide jobber ved Falstadsenteret i Levanger kommune.

Foto: Marit Langseth / NRK

Hun peker blant annet på at det var leid inn nazi-uniformer til Studentersamfundets i Trondheims fest lørdag, og at det ble brukt visum med bilde av Adolf Hitler som adgangskort.

– Og hvis man ser på drinkmenyen så har de brukt sentrale nazibegrep og symbol. Blant annet en Auschwitz-drink, hvor en av ingrediensene var røyk, sier Homlong Storeide og legger til:

– Det blir vel ikke sett på av folk som et uttrykk for historieløshet, for man har jo hatt kunnskap om sentrale deler av historien her. Det blir vel heller sett på som kraftig mangel på respekt og empati.

Nazifest på Studentersamfunnet i Trondheim

Dette visumet fikk gjester i døra.

– Humor er et viktig våpen

Festen ble arrangert av bartendere ved Samfundet som hadde fått tillatelse til å holde fest med temaet «politisk ukorrekt». Meningen med festen var å håne nazismen, og styreleder for Studentersamfundet, Tale Bærland, har i ettertid beklaget.

– Vi ser at det gikk for langt. Det var en dårlig avgjørelse av Samfundet, med dårlig dømmekraft. Det er ikke alle temaer en kan ha satire på, uttalte Bærland til NRK tidligere.

Homlong Storeide forteller at humor er viktig, men at det må gjøres på riktig måte.

– Humor er et viktig våpen og var det også under motstandskampen, men det er noe med når humoren går på bekostning av ofrene og blir et tegn på manglende empati. Det er da det blir problematisk.

– De skal ha for ideen

Komiker og Nytt på nytt-programleder Bård Tufte Johansen vet å tøye grensene og har selv gått over streken noen ganger. Han synes arrangørene skal ha for ideen og gjennomføringen, men mener det kanskje gikk litt for langt.

– Det er ofte sånn med komedie at det skal være politisk ukorrekt, og så trykker man litt på gassen, og så blir det mye kraftigere enn man så for seg, sier han.

Bård Tufte Johansen

Bård Tufte Johansen mener studentene tabbet seg ut, men at man heller burde rette oppmerksomheten sin mot andre ting.

Foto: Scanpix

Han forteller at komedie er en balansekunst.

– Du har jo lyst til å si det alle tenker, peke på elefanten i rommet. Men når du tar opp temaer som nazismen eller alvorlige sykdommer så må du gå en runde med deg selv, for du vet at det er touchy. Du skal vite at det treffer skikkelig. Så du må bevege deg i grenseland.

Han synes også at folk heller burde rette oppmerksomheten mot dem som faktisk er høyreekstreme.

– Det er litt tragikomisk at samtidig som det marsjerer 60.000 polakker som roper slagord om å utslette islam og jøder, så er det dette vi fokuserer på. Studenter som kler seg ut som nazister for å håne og gjøre narr av nazismen er ikke et samfunnsproblem, det er mer en tabbe.