Hopp til innhold

Denne var verdt ei årslønn på 1500-tallet

Området rundt Austråttborgen på Ørlandet ble finkjemmet av metalldetektorer lørdag og søndag. Flere hundre funn ble gjort hvor et av de største var en diger spansk sølvmynt fra slutten av 1500-tallet.

Myntfull på Austrått

Mynten veier hele 27 gram og er laget av amerikansk sølv.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Det var så tilfeldig. En kompis av meg fant en golfball ti meter fra der jeg sto og kastet den mot meg. Jeg dro tilfeldigvis over metallsøkeren akkurat der hvor ballen landet, og da peip det. Jeg gravde cirka fem centimeter ned og der lå mynten. Det var hole-in-one for å si det sånn, sier Nils Ove Halle fra Nordmøre Detektorlaug til NRK.

– Alle ble lange i maska

Austråttborgen

På 1500 tallet var Austråttborgen en stor og mektig herregård.

Foto: Lillian Knutsen Aspås

Halle hentet deretter ei vekt og så at mynten veide hele 27 gram.

– Jeg ropte på alle som var i nærheten og ba de komme. Jeg spurte om de kunne tippe hvilken mynt som hadde en slik tyngde. Da ble alle lange i maska, sier han.

På 1500-tallet var Austråttborgen en stor og mektig herregård som ofte tok i mot besøk fra både inn- og utland. Dette var mennesker med makt. Det gjenspeiler også funnene arkeologene har gjort.

– Flere skip brukte å ankre opp på Ørlandet, og jeg vil tro at det er noen av disse menneskene mynten tilhører, sier Halle.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Nils Ove Halle

Nils Ove Halle fra Nordmøre Detektorlaug fant mynten utenfor Austråttborgen.

Foto: Torbjørn Westad

Verdifull mynt

Halle har funnet mange mynter gjennom sitt liv som metallsøker, men aldri noe som denne. Mynten var slått i Mexico og er laget av amerikansk sølv.

– Den var veldig verdifull på slutten av 1500-tallet og utgjorde ei årslønn for en person. Den var verdt om lag 30 000 kroner i dagens pengeverdi, sier han.

Herregårdslandskapet Austrått skriver dette om mynten på Facebook:

«En spansk-meksikansk sølvreale fra det sene 1500-tallet ble funnet på åkeren lengst oppe mot der karussdammen tidligere lå. Denne må den som en gang mistet den ha lett lenge etter for dette var mye penger! Disse funnene og hundrevis av andre fra helga forteller om en rikdom i bakken på Austrått som er i nasjonal toppklasse.»

Skal grave ytterligere i 2016

Mynten blir nå levert til Vitenskapsmuseet i Trondheim, men Halle håper den kan havne på Ørlandet til slutt.

– Det hadde vært artig om den kunne blitt stilt ut på Austrått, sier han.

I 2016 vil det bli gjennomført en ordentlig utgraving for å kartlegge hagen ved Austråttborgen.

«Da vil nok mye, mye mer komme for dagen.» skriver Herregårdslandskapet Austrått på sin Facebook.

SE VIDEO:

Trondheim metallsøkerklubb og tre fylkesarkeologer har i løpet av helga funnet til sammen 3-400 gjenstander i området rundt Austråttborgen på Ørlandet. Et av de største funnene var en stor, spansk sølvmynt som trolig er fra 1500-tallet.

SE VIDEO: Trondheim metallsøkerklubb og tre fylkesarkeologer har i løpet av helga funnet til sammen 3–400 gjenstander i området rundt Austråttborgen på Ørlandet.

Siste fra Trøndelag