Hopp til innhold

Denne roboten serverer øl og vasker baren selv

Bak denne roboten står elever fra Strinda videregående skole i Trondheim. Nå skal de delta i OL i robotisering i USA.

Hvis du er for lat til å hente øl eller håndbrygge kaffen selv: Gjør som Strinda VGS, og programmer en robot til å gjøre jobben for deg.

Se roboten i aksjon her.

– Jeg synes det er stort å få æren til å være med på dette, og ambisjonen er å vinne, sier Ole Einar Moe.

Han er en av elevene ved automasjonslinja på Strinda videregående skole som i juli skal til Washington D.C. Der skal de delta i OL i robotisering, eller FIRST Global Challenge som det offisielt heter.

– Det er en god del andre skoler og miljøer i Norge som er gode også, så at Strinda og Trondheim får muligheten er stort, sier Moe.

Konkurrerer med 120 nasjoner

Ole Einar Moe

Ole Einar Moe skal til Washington D.C. i juli og konkurrere i robotisering.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Det er Ungt Entreprenørskap Trøndelag og Talentsentret ved Vitensenteret som står sammen om å sende et lag til Washington D.C.

Det norske laget består av elever fra de trønderske skolene Strinda, Thora Storm og Ole Vig. Til sammen er det 120 nasjoner som skal konkurrere.

– Jeg vil si vi ligger veldig godt an, men det er jo skoler i større nasjoner som kun fokuserer på robot og jobber med det hele tiden, sier Moe.

Kontaktlærer for automasjonslinja ved Strinda, Marius Holthe, har også troen på det norske laget.

– Det blir kjempe morsomt å følge med, og jeg tror vi skal gjøre det veldig bra. Vi skal gjøre alt for Norge, sier Holte.

Skal til robot OL

Disse skal til Washington i juli. Fra venstre: Simen Sørebø, Håvard Krogstie, Olaf Andreas Hafsmo, Sewald Ebenhart Røst Klomsten, Selma Rudolfsen, Tobias Rødahl Thingnes, Ole Einar Moe og Georg Bøni Hofstad.

– Jo mer vi automatiserer, jo flere arbeidsplasser

I løpet av mars får alle lagene tilsendt et identisk robot-kit. Når produktet er bygget, testet og trimmet, skal laget ta roboten med til USA.

– Vi vet allerede sånn cirka hva oppgaven handler om, og det er vannmangel i Afrika. Så vi må finne en robotløsning som skal fikse det da, sier Moe.

Moe har vært interessert i teknologi hele livet, og valgte derfor å gå automasjon.

Marius Holthe

Kontaktlærer Marius Holthe tror det norske laget vil gjøre det godt i FIRST Global Challenge.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

– Og roboter er en stor del av teknologien nå, og blir bare viktigere og viktigere.

– Men er det ikke en fare for at roboter skal ta fra oss arbeidsoppgaver i fremtiden?

– Det er selvsagt mange som snakker om det, men det mange glemmer er at hvis Norge skal holde seg konkurransedyktige i fremtiden, så er roboter en viktig del av det, sier Moe.

Han får støtte fra kontaktlæreren.

– Den industrielle revolusjonen viser jo at jo mer vi automatiserer, jo flere arbeidsplasser blir det. De faste arbeidsplassene blir kanskje ikke så monotone og kjedelige, du får interessante arbeidsoppdrag og du får utnyttet mennesket bedre uten å slite det ut, sier Holthe.