Hopp til innhold

Denne NTNU-teknologien får internasjonal oppmerksomhet

Glem reglen om 10.000 skritt eller 30 minutters aktivitet om dagen. Et NTNU-team har lansert produktet som helt konkret forteller deg hvor mye du skal bevege deg på én uke for å unngå livsstilssykdommer.

Pai

The Wall Street Journal gir skryt til helseproduktet Pai, som er utviklet på NTNU i Trondheim.

Foto: Roger Myren / NRK

Produktet har fått massiv oppmerksomhet i utlandet, blant annet under teknologimessen CES i Las Vegas og The Wall Street Journal.

Avisen skrev om produktet på forsiden og over en tosiders reportasje hvor de gir produktet skryt.

«Å bruke Mios nye PAI-app til å overvåke min aktivitet, har endret måten jeg tenker på å komme i form», skriver journalisten Geoffrey A. Fowler.

Gir deg poeng

Teknologien har fått navnet Pai (personlig aktivitetsintelligens).

Systemet må vite vekt, alder, kjønn, maksimal hjertefrekvens og hvilepuls før du kan ta det i bruk, og gir poeng som gjenspeiler aktivitetsnivået ditt.

Når du når 100 poeng på sju dager, har du gjort alt du kan for å redusere livsstilssykdommer. Forskerne har blant annet brukt 30 års datainnsamling fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) for å finne formelen.

Pai

Pai går i sjudagerssykluser. Har du nådd 100 poeng på de sju dagene, har du gjort det du kan for å leve lengst mulig. – Du lever ikke lenger om du får 150 poeng, men du blir slankere og i bedre form dess flere poeng du har, forklarer oppfinner Ulrik Wisløff.

Foto: Roger Myren / NRK

Kommer i armbånd

I første omgang kommer teknologien i form av en app, som allerede kan lastes ned. Den kan synkroniseres med klokke/armbånd. I juli blir teknologien tilgjengelig direkte i armbånd, gjennom et samarbeid mellom Pai-gründerne og firmaet Mio Global.

Ulrik Wisløff byline

Ulrik Wisløff og kolleger jobbet med Pai i to og et halvt år. – Det er uvirkelig at vi har fått så mye oppmerksomhet, sier han.

– Mange firma kommer til å utvikle armbånd og lignende med et utall variabler, som folk flest ikke vil skjønne noe av og som heller ikke har betydning for helsa vår. Målet vårt med Pai, er å gjøre det enklest mulig for folk, sier opprinner og professor, Ulrik Wisløff.

Vil forandre verden

Pai ble lansert under teknologimessen i Las Vegas 6. januar.

– Da vi kom inn på messen, tenkte jeg: Her drukner vi. Vi hadde på langt nær den mest glamorøse standen, sier Wisløff.

Pai

Lasse Berre, konseptutvikler og markedsfører av Pai,

Foto: Roger Myren / NRK

I stedet for å drukne i de 20.000 andre produktene på messen, ble de kåret til «Best health wearable» i PC Magazine, og til et av de 18 viktigste nyvinningene innen helse kommende år.

Lasse Berre er konseptutvikler og markedsfører for Pai, og mener omtalen i Wall Street Journal betyr svært mye:

– Vi føler nesten at vi erobra verden i dag. Vi håper vi klarer å forandre verden, sier Berre.

App