Denne kommer med peiskosen

Med vinter og kaldere tider i vente, bringes stadig mer fyringsved i hus. Og i veden tar ofte gratispassasjerer plass.

Anobium punctatum Stripet borebille

Stripet borebille er avhengig av fuktighet og trives blant annet i møbler.

Foto: Karsten Sund / NIBIO bildearkiv

Stripet borebille har vært vært i aksjon

Stripet borebille har vært i aksjon.

Foto: Dan Aamlid

– Borebiller kan gnage seg inn i huset eller bli med veden og forårsake skader. Den er glad i fuktige og eldre hus, sier Torstein Kvamme, som er rådgiver i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Gnagende unntak

Kvamme opplyser at omtrent 99 prosent av insektene som kommer inn med veden ikke gjør skade, men at det finnes unntak. Og disse artene er stedvis veldig vanlige. Særlig viktig er det å se nøye etter hvis det er ved fra materialer i gamle hus.

– Vi har en art som heter stripet borebille. Den er den alvorligste skadegjøreren blant borebillene i hus og er godt utbredt også i Trøndelag. Stripet borebille er avhengig av høy fuktighet, noe det er mye av i Trøndelag. Arten angriper både bartrevirke og ulike løvtreslag, derfor finnes den også ofte i møbler, sier Kvamme.

Husbukken gjør også skade, men den er begrenset til de varmeste områdene av Sør-Norge, hovedsakelig kyststrøk.

Saken fortsetter under bildet.

Husbukken

Husbukken kjennes i dag bare fra de varmeste områdene i langs kysten fra Hvaler nordover til Trøndelag. Arten er også funnet i dalstrøk i Telemark (Sauherad). Funn i Oslo fra mer enn 100 år siden er dyr importert med virke.

Foto: Lars Sandved Dalen / NIBIO bildearkiv

Mest insekter i eldre ved

Resteved fra nye bygg er normalt fritt for insekter, mens ved av eldre bygg gir større utfordringer.

– Gammelt bygningsvirke i fuktige områder som kyststrøk har ofte borebiller med seg. Virke som er ferskt med frisk bark og kambium er optimal leveplass for en lang rekke insektarter. Hugger du ved av en nyfelt gran, er sjansen stor for å få med seg en rekke insektsarter. Men disse artene ødelegger ikke trevirke i hus, forklarer Kvammen.

Les også: Benedicte fant borebille i Åhlens-hylle

Slik unngår du krypene

Er du blant dem som ikke er særlig begeistret for uønsket besøk fra artsmangfoldet, så har Kvamme gode råd.

– Kjøper du fyringsved, så bør du forvente at det er minimalt med insekter. Ved å hente veden ute i kulden før du legger den i peisen, unngår man at insekter som er i veden kommer ut ved romtemperatur.