Hopp til innhold

Denne kjønnssykdommen kan overleve antibiotika

Hvert år får rundt 10 000 personer den klamydia-liknende kjønnssykdommen Mycoplasma genitalia. – Det er alvorlig. Halvparten blir ikke friske av rutinebehandlingen på grunn av resistente bakterier, forteller professor i kjønnssykdommer, Harald Moi.

Mycoplasma genitalium

10.000 personer smittes med mycoplasma genitalium hvert år. Vanlig antibiotika virker bare på halvparten, forteller en av norges fremste eksperter på området.

Foto: Scanpix / Science Photo Library

Hvert år får rundt 20 000 nordmenn påvist klamydia, ifølge Helsedirektoratet. Rundt halvparten så mange har en liknende kjønnssykdom, Mycoplasma genitalia, opplyser Moi.

Harald Moi

Harald Moi er norges eneste professor i kjønnsykdommer, men også leder for Olafiaklinikken som har 20 000 inne for kjønnsykdomsjekk hvert år.

Foto: Øystein H. Horgmo

En av de vanligste antibiotikakurene mot begge sykdommene har vært en engangsdose azitromycin, men nå er det en del pasienter som ikke blir friske av medisinen lenger. Det gjelder hovedsakelig pasienter med Mycoplasma genitalia, forteller Moi.

– For fem år siden ble 80 prosent av disse pasientene friske etter behandling. Nå er det kun rundt halvparten som blir friske, selv med lengre azitromycin-behandling.

Ingen kur mot ny asiatisk bakterie

Det finnes kun et antibiotikum for mycoplasma-pasientene som ikke blir friske av azitromycin. Ifølge Moi er den svært dyr og leger må søke om å skrive ut medisinen i hvert tilfelle. De siste årene har Olafiaklinikken imidlertid oppdaget pasienter som heller ikke blir friske av denne kuren.

– Da har vi ingen behandling. En person måtte gå med en infeksjon urinrøret i ett år til det gikk over av seg selv, sier Moi.

Den superresistente bakterien er ikke vanlig i Norge, men har kommet hit med personer som har vært i Øst-Asia og blitt smittet etter samleie der.

Ifølge Moi er symptomer for kjønnssykdommen betennelse i urinrøret og i verste fall barnløshet.

Bruker medisin, blir resistent

Siden 2012 har helsemyndighetene anbefalt en ukes-dosering av en annen type antibiotika for å behandle klamydia. Ifølge nasjonale retningslinjer for behandling av Klamydia fører azitromycin til mye resistens.

Overlege Martin Steinbakk

Overlege Martin Steinbakk ved FHI.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Årsaken til det er at det er flere av pasientene som ikke blir kvitt symptomene med engangsdosen. Samtidig kan det føre til resistensutvikling i andre bakterier, og ikke bare bakterier som gir kjønnssykdommer, sier overlege Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet.

Fører det til klamydiaresistens?

– Det er svært vanskelig å resistensbestemme klamydia, men det finnes noen rapporter som viser at klamydia er blitt resistente mot azitromycin

Legemiddelselskapet: – Medisinene er effektive

Selskapet Pfizer AS produserer legemiddelet. Medisinsk direktør Erik Hjelvin understreker at legemiddelet fortsatt er effektivt, men er bekymret for utviklingen av resistente bakterier

– Resistens er et problem i forhold til alle typer antibiotika, ikke bare dette produktet. Vi er alle enige om at økende antibiotikaresistens er en stor utfordring, og dette er et problem som blir tatt på stort alvor av våre forskere