Hopp til innhold

Denne er ubrukelig i fremtiden

Nye krav til energieffektive boliger gjør at dagens moderne vedovner er for effektive og dermed ubrukelige i fremtidens hus og leiligheter.

vedovn

Måten myndighetene vil vi skal bygge boliger på i fremtiden gjør at dagens ovner vil varme for mye, og de blir ubrukelige i lavenergiboliger og passivhus.

Foto: TROND LØKKE / VESTERÅLEN TURLAG

Seniorforsker ved Sintef Energi, Øyvind Skreiberg, har de siste fire årene forsket på hvordan vi kommer til å fyre i fremtiden.

– De nye ovnstypene kommer til å være fysisk mindre, de vil avgi mindre effekt og de er mye mer tilpasset fremtidens bygninger. De kommer til å ha bedre kontroll av forbrenningsprosessen slik at man klarer å få en flatere effekt, sier Skreiberg til NRK.

Må ha avansert informasjon

vedovn sintef

Øyvind Skreiberg og Laurent George forsker på fremtidens vedovner.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Måten myndighetene vil vi skal bygge boliger på fremover gjør at dagens ovner vil varme for mye, og de blir ubrukelige i lavenergiboliger og passivhus. Sintef og NTNU har sammen med ulike ovnsprodusenter forsket på hvordan vi da må fyre.

– Vi ønsker å komme bort fra den situasjonen hvor man har for stor ovn og må åpne et vindu når det blir for varmt, sier forskeren.

Førsteamanuensis ved NTNU, Laurent George, er også sentral i forskningsprosjektet. Han tror måten nordmenn vil handle ovner på i fremtiden blir forandret. Det blir for komplekst for vanlige folk å velge selv.

– Før i tiden kjøpte man vedovn uten mange råd fra selgeren. Nå trenger vi mer avansert og detaljert informasjon om hvilken ovn som passer for hvert enkelt hus, sier George til NRK.

– En revolusjon

Skreiberg mener vi står foran en revolusjon innen norske vedovner.

– Vedovnene må ned i effekt, det vil si den effekten som avgis til rommet, og da må man kunne kontrollere forbrenningsprosessen bedre. Man må også kunne redusere effekten generelt, og da må man ned i størrelse, sier han.

– Nordmenn elsker jo å lage bål i peisen og kose seg fremfor den, står dette i fare?

– Nei, det gjør det ikke. Flammene blir kanskje litt mindre, men man vil fremdeles ha denne kosen man har med vedovner, sier Skreiberg.