Hopp til innhold

Fant sensasjon i tussmørket

Langt under jorda fant forskerne en skapning som gjemte seg i mørket. Funnet av tussemauren er som en våt drøm for insektsforskeren.

Maur

Dette er den sjeldne maursorten Lasius bicornis som for første gang er registrert i Norge.

Foto: Norsk institutt for naturforskning

Frode Ødegård

Frode Ødegård er insektforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Foto: Norsk institutt for naturforskning

Forskeren mener oppdagelsen nærmest kom som lyn fra klar himmel.

– Det er andre gang denne sorten oppdages i Norden. Forrige gang var i Sør-Sverige for 60 år siden. Så dette er sensasjonelt, sier Frode Ødegård, innsektforsker ved Norsk institutt for naturforskning, til NRK.

Eidanger i Telemark

Lasius bicornis er den 60. maurtypen som er oppdaget i Norge. Den holder til i områder med edelløvskog. Det sjeldne eksemplaret ble fanget inn i et sandtak i Eidanger i Telemark for to år siden.

– Det var først i vår vi fikk anledning til å studere hva det var vi fant, og jeg kunne nesten ikke tro mine egne ører da jeg ble oppringt fra insektslaben. Da jeg 40 sekunder seinere kikket jeg ned i mikroskopet, skjønte jeg kjapt at dette var noe av det ypperste du kan håpe på når det kommer til våte drømmer i den norske maurverdenen, forteller insektforskeren.

Denne mauren holder til i områder med råtne røtter, og der lever den varmt og godt nede i jorda.

– Ekstremt sjelden

– I Norge har vi kartlagt maur i nesten 150 år, og maur er en av insektgruppene som det er forsket mest på. Likevel oppdager vi altså en ny art. Det kan ha noe med at metodene vi nå bruker har utviklet seg. Likevel er det ekstremt sjeldent å finne nye arter, sier Ødegård.

Forskeren forklarer at mange arter av maur i Norden ser ut til å ha små og isolerte forekomster. Derfor er de vanskelige å oppdage.

– Jeg har valgt å kalle denne sorten for tussemauren, og den har tuene sine i morken ved og stubber under bakken. Derfor har den nok levd i skjul for oss mennesker så lenge, forteller Ødegård.

Annen type felle

Forskerne har tatt i bruk en annen type felle for å fange maurene.

– Vi har lenge brukt såkalte teltfeller for å fange flygende insekter. Disse fellene går ut på fungerer ved at insektene krasjer inn i et nettingkledd telt, og deretter blir fanget opp på ulike måter i en flaske. Ganske nylig oppdaget vi at vi også kunne fange de svermende maurdronninger gjennom disse teltfellene, sier han.

Han mener det er svært viktig å forske på insekter. Ikke minst for å kartlegge naturmangfoldet rundt oss.

– Artsmangfoldet er ekstremt viktig å få oversikt over. Vi er jo forpliktet til å ta vare på naturen rundt oss, og da må vi jo vite hva det er som lever her, mener Frode Ødegård.

Maur

Mauren Lasius bicornis ble fanget inn i et sandtak i Eidanger i Telemark i 2012.

Foto: Norsk institutt for naturforskning