Denne bukta skaper bitter strid

Skal «den beste tomta i byen» vernes eller fylles ut? Spørsmålet har skapt hodebry i Ørland.

Brekstadbukta

Det strides rundt framtiden til Brekstadbukta på Ørland. Noen vil fylle ut området – andre vil bevare.

Foto: Ståle Ytrehus

«Dette er et utmerket areal å fylle ut for framtidig industriell vekst».

«Det blir feil å bruke den beste tomta i byen til industri».

Det er bitter strid om Brekstadbukta i Ørland, som strekker seg fra Brekstad mot Austrått.

Kommunen var i utgangspunktet på næringslivets side, men slik er det ikke nødvendigvis lengre. Den ferske ordføreren i Ørland kommune Tom Myrvoll antyder at et møte i forrige uke gjorde inntrykk.

Skal tenke gjennom innspillene

Kommunen, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og fylkesmiljøverndirektøren møttes til meglingsmøte.

– På bakgrunn av møtet har vi tatt saken tilbake til Ørland kommune. Vi skal tenke gjennom de innspillene og den informasjonen vi fikk. Jeg vil ikke spekulere i hva vi kommer frem til, sier Myrvoll til NRK.

Leder i Ørland næringsforum, Morten Rosenlund, mener næringslivet har 40 års hevd på bruken av Brekstadbukta.

Vil forene fugl, handel og industri

– Ørland har veldig lite areal å ta av. Dette er et utmerket areal å fylle ut for framtidig industriell vekst. Næringsforumet har alltid hevdet at fugl, handel og industri kan gå hånd i hånd, og det må jeg fortsatt si at vi skal få til, sier Rosenlund.

Han frykter at saken må oppover i systemet.

– Blir det veldig sprikende argumentasjon må vi sende saken videre til departementet. Det håper jeg vi unngår, sier Rosenlund.

– Kommunen må heve blikket

– Det blir feil å bruke den beste tomta i byen til industri som faktisk ikke trenger sjøtilgang, sier leder i Norsk ornitologisk forening Sør-Trøndelag, Thomas Kvalnes.

Brekstadbukta

– Vi kan ikke fylle ut et område som regnes for å være internasjonalt viktig, sier leder i Norsk ornitologisk forening Sør-Trøndelag, Thomas Kvalnes.

Foto: Ståle Ytrehus

Ifølge ham er Brekstadbukta et internasjonalt viktig våtmarksområde.

– Ørland kommune må heve blikket sitt. Vi kan ikke fylle ut et område som regnes for å være internasjonalt viktig, understreker Kvalnes.

Mangel på kunnskap

Leder i Ørland våtmarkssenter, Ingrid Bjørklund, trekker frem to hovedargumenter for at Brekstadbukta må bevares: Bokvalitet og fugleliv.

Bjørklund hevder det mangler fagkunnskap i debatten.

– Enkelte hevder at det ikke er fugl i området, og det stemmer ikke. Det er mindre fugl enn det var for 30 år siden, men det er fortsatt et viktig område for dem. Dessuten må vi gjøre dette til en fin plass for folk. Da kan vi ikke ha en rett molo ved inngangen til Brekstad, sier hun.