Denne appen gjør det farligere for deg i trafikken

En app forteller deg hvor og når politiet har promillekontroller.

promillekontroll

Denne appen varsler sjåfører når politiet foretar fartkontroller. Varslingene baserer seg på observasjoner fra folk.

Foto: Skjermdump fra app

Varsling av politiets trafikkontroller så dagens lys omtrent samtidig som SMS-en. De siste årene har varsling via sosiale medier blitt mer og mer utbredt.

Den kanskje mest profesjonelle varslingstjenesten er en app som varsler ikke bare fartskontroller, men også promillekontroller. Brukere i alle landets fylker kan bruke tjenesten.

UP har kontroll

Omtrent 22 prosent av dødsulykkene på veiene i Norge skyldes ruskjøring. - Politiet vet at notiriske ruskjørere er blant dem som benytter seg av varslingssystemer, sier Per Einar Hollum, distriktssjef for utrykningspolitiet i Midt-Norge.

Foto: www.nordsveenfoto.no / www.nordsveenfoto.no

– Produsentene av apper som dette bør tenke seg om før de sprer informasjon om kontrollene våre. I prinsippet tjener de penger på å sette folk i fare, sier Per Einar Hollum, sjef for utrykningspolitiet i Midt-Norge.

– Hjelper notoriske ruskjørere

Omtrent 22 prosent av dødsulykkene langs norske veier skyldes promillekjøring. I 2014 ble 9100 personer anmeldt kjøring i ruspåvirket tilstand.

Distriktsleiar Per-Einar Hollum, UP-distrikt 7

UP-sjef i Midt-Norge, Per Einar Hollum, ber varslerne av politikontroller tenke seg om. – De medvirker til potensielle fatale ulykker, sier Hollum til NRK.

Foto: Politiet

– Politiet vet at notoriske ruskjørere er blant dem som benytter seg av varslingssystemer. Varslinger gjør det mulig for dem å velge en annen rute for kjøreturen. Varslerne medvirker til potensielle fatale ulykker, framfor å slippe ruskjøreren gjennom kontrollen og luket vedkommende ut av trafikken, sier Hollum til NRK.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med personene bak appen som varsler politikontroller.

Ville hjelpe dem som kjørte litt for fort

Einar Roland var med og drev verdens første varslingssystem for politikontroller, politi.net. Siden ble etablert for 15 år siden, og eksisterer ikke lenger i dag.

– Vi var helt bevisst på at vi aldri la ut informasjon om promillekontroller. Det er helt feil å gi folk slik informasjon. Vår idé var å hjelpe folk som kjører fem-ti kilometer i timen for fort til å huske på å senke farten så de slipper den sure boten. Tanken var at alle som fikk varsling senket farten – også de som ikke var i det aktuelle kontrollområdet, sier Roland til NRK.

UP-sjef Per Einar Hollum sier det er like problematisk å varsle om fartskontroller som politikontroller.

– Hensikten med kontroller er å luke ut risikosjåfører. Også fartskontroller vil bidra til at promillekjørere blir tatt, sier han.

Farlig å sjekke appen under kjøreturen

Hollum er også kritisk til varslingssystemene fordi sjåfører vil bruke mobiltelefon mens de kjører.

– Det er kritikkverdig at enkelte sjåfører sjekker facebook-sider eller appen mens de kjører, sier Hollum.

Politi.net ble nedlagt blant annet fordi driverne synes det ble for mye styr. Einar Roland sier han i dag ikke driver med varsling av politikontroller.

– Jeg benytter meg heller slike av slike facebook-sider eller apper, sier Roland.