– Det var på høy tid, sier direktør ved Stiftelsen Nansen Senter for miljø og fjernmåling i Bergen, Tore Furevik.
Han har i mange år også vært leder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
Nyheten om at Norge skal satse på havvind, er noe han og hans kolleger har ventet på lenge.
– Vi og industrien har i mange år sagt at Norge må satse på havvind. Av flere grunner. Ikke minst at utbygging av vindkraft til havs er mye mindre konfliktfylt enn vindkraft til lands, og at vi sitter på en stor kompetanse for å gjøre det bra, sier Furevik.
Bygges over alt rundt oss
Furevik viser til at våre naboland er i full gang med havvind. Til og med Sverige.
– Alle land rundt oss satser. England, Nederland, Belgia, Tyskland og Danmark er godt i gang. Sverige har også lagt store planer for havvind, sier Furevik.
I 2019 gikk Furevik ut i en kronikk i Aftenposten og advarte mot at Norge ikke måtte la muligheten med havvind gå fra seg.
Til NRK sa han blant annet at: – Jeg er overrasket over hvor lite oppmerksomhet Olje- og energidepartementet gir havvind. I dette departementet er det mye fokus på olje og gass, og lite på fornybar energi.
I dagens pressekonferanse betegnet statsminister Jonas Gahr Støre dagen i dag som «en merkedag innen norsk industri og energihistorie».
– Det er veldig positivt med en ordentlig satsing, selv om den virker å være langt fram og ikke veldig konkret for de første årene, sier Furevik.
Equinor er godt i gang
Støre viste i dag til at mange land er i mye større energiomveltninger enn Norge, og at flere leter etter fornybar energikilder som kan avløse kullkraft.
I land med grunnere havdyp enn Norge er bunnfaste havvindturbiner vanlig, men utenfor Norge er det dypt vann.
Støre presiserte at Norge skal bli store på flytende turbiner.
Norges Vassdrags- og Energidirektorat skal gjøre en kartlegging av steder utenfor norskekysten som kan egne seg for havvind.
Furevik tror Norge kommer tidsnok på banen til å ta godt grep om teknologien som må til.
Han trekker fram Equinor som viktige ved at de er i gang.
– Det norske industrimiljøet er allerede med gjennom Equinor, som har bygd Hywind Scotland i Storbritannia og nå står for Hywind Tampen i Nordsjøen, sier Furevik.
11 turbiner til Nordsjøen
I september skal Equinor-installasjonene Snorre og Gullfaks utenfor Florø få strøm fra 11 vindmøller i havet. De har en kapasitet på 95 MW.
Planene for Norge nå er at det skal settes opp 1500 turbiner innen 2040, og at produksjonen av strøm vil kunne bli 30.000 MW.
Det tilsvarer strømmen fra nesten all norsk vannkraft.
– Dette er veldig positivt. Det er veldig bra at regjeringen løfter ambisjonene for havvind i Norge, sier pressetalsperson i Equinor for fornybar, markedsføring og midtstrøm, Magnus Frantzen Eidsvold.
Et argument tidligere for å ikke satse på havvind har vært at det ikke vil lønne seg.
– Vi ser at i Kina bygges ut enormt for havvind. De bygger både flytende og faste turbiner til havs. Flytende turbiner vil være dyrere å bygge ut i starten, men jo flere vi bygger, jo mer vil kostnadene etter hvert gå ned, sier Furevik.
Kina bygde ut 19.000 MW havvind bare i fjor, ifølge klimaforskeren.
– Vi mener at Norge har et stort potensial for utvikling av havvind, både når det gjelder arbeidsplasser og verdiskapning langs kysten og for fremtidig krafteksport, sier Frantzen Eidsvold.
– Vi fryktet at Norge ville gå glipp av et industrieventyr og en enormt viktig satsing for klimaet. Heldigvis skjer ikke det vi fryktet, sier Furevik.