Hopp til innhold

Den siktede ble selv utsatt for overgrep

Den siktede Fosen-mannen i 40-årene sier han selv ble utsatt for overgrep som barn. Aktor Jørgen Aunet la torsdag formiddag ned påstand om fengsel i to år og tre måneder for ulovlig oppbevaring av enorme mengder overgrepsbilder- og videoer.

Fosen tingrett

Den siktede mannen har forklart seg for Fosen tingrett torsdag formiddag.

Foto: Elisabeth Aas / NRk

Politietterforsker Marit Sem

Politietterforsker Marit Sem har gått gjennom alle bildene og videoene i denne saken.

Foto: NRK

Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 204a, som omhandler fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn eller fremstillinger som seksualiserer barn. Saken går som tilståelsessak for Fosen tingrett torsdag.

400.000 bilder

Ifølge politiet dreier det seg om over 400.000 unike overgrepsbilder og og rundt 3600 overgrepsvideoer . Mannen har sittet åtte uker i varetekt før rettssaken kom opp.

– Både bilder og videoer viser alt fra spedbarn til nesten voksne. Det er enorme mengder og vi sitter på ulovlige videoer med en spilletid på over 546 timer, fortalte politietterforsker Marit Sem i retten.

De siktede mannen sier han har samlet slike bilder og videoer i ti år etter at han startet med å lete etter porno på internett. Der kom han i kontakt med folk som presenterte han for stadig yngre mennesker. Interessen utviklet seg derfra, og han kalte det en slags nettboble da han forklarte seg i tingretten.

Forskjellige forum

Han fant bilder på forskjellige forum på nettet, og der var det steder hvor folk kunne laste opp og dele bilder. Der kom man også i kontakt med andre via private meldinger.

Påtalemyndigheten har karakterisert dette som en av norgeshistoriens største overgrepsbilde-saker. Mange voksne menn er det siste året pågrepet av politiet. Fosen-saken er den første som går for retten.

Mannen innrømmet i retten å ha brukt mye tid på dette de siste årene, og han syntes det var et lettelse da politiet avslørte hva han hadde drevet på med.

Små barn

Bildene som ble vist i retten viste overgrep mot små barn, og den siktede er forferdet over det han har drevet på med.

– Jeg har gått til psykolog. Ting foregår over tid, man flytter grenser, og jeg vet ikke hvilke ord jeg skal bruke. Jeg skjønner at det er vanskelig å forstå, og jeg har problemer med å skjønne det selv også, sa han til tingretten.

Jørgen Aunet

Jørgen Aunet er aktor i straffesaken mot Fosen-mannen.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I sin forklaring fortalte han også om overgrep i sin egen barndom.

– Jeg var selv utsatt for overgrep som liten og det var mye mobbing i oppveksten, fortalte Fosen-mannen i 40-årene.

Aktor, politiadvokat Jørgen Aunet, mener mannen må straffes strengt med fengsel i to år og tre måneder.

– For vi må ikke glemme at det er barn som blir voldtatt det handler om her. Barn som må leve med dette resten av livet, sa Aunet til Fosen tingrett.

Siste fra Trøndelag