Den minste vil fortsatt stå alene

Røyrvik er Trøndelags minste kommune i folketall. Likevel vil ikke politikerne slå kommunen sammen med noen av naboene i Indre Namdal.

Røyrvik kommune

Røyrvik kommune har forhandlet med flere av naboene uten å bli enige. Dermed fortsetter Trøndelags minste kommune alene.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Hans Oskar Devik

Hans Oskar Devik (Sp) er ordfører i Røyrvik kommune.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Vi vil holde liv i Røyrvik-samfunnet, og det klarer vi best på egen hånd, mener ordfører Hans Oskar Devik.

470 innbyggere

Det bor rundt 470 mennesker i fjellkommunen som er en av de aller største i utstrekning. Røyrvik har hatt samtaler med både Grong, Lierne og Namsskogan uten å komme fram til enighet om en sammenslåing. Frykten for at samfunnet nærmest skal dø ut var avgjørende.

– Vi er redde for at det som er igjen av motivasjon til å holde på, og drive Røyrvik-samfunnet vil dø. Det er så sårbart. Er vi ikke et levedyktig samfunn lenger, har vi ikke nok røtter til å bli her, sier ordføreren til NRK.

Regjeringen har lagt press på norske kommuner for å få redusert antallet kraftig ned fra dagens 428. Et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått kommuner med minst 15.000-20.000 innbyggere. Det er Røyrvik veldig langt unna, og ordføreren tror derfor de ikke vil tape så mange penger på å fortsette alene.

– Vi trodde jo først at dette ville vi tape mye på, Men i den nye modellen kommer vi ikke så ille ut. Vi er ingen taper i dag fordi vi er så langt unna å få til en stor kommune. Vi er definert som ufrivillig små, sier Hans Oskar Devik.

– Taper penger

I naborommet til ordføreren i Røyrvik sentrum sitter rådmann Ola Peder Tyldum. Han bor selv i Namsskogan og pendler tre mil til jobb hver dag. Han tror de to kommunene vil tape penger på å ikke slå seg sammen.

– Det vil medføre at oppgaver vi kunne ha hatt felles, må vi fortsette å gjøre hver for oss. Det er i alle fall en del ledelsesoppgaver vi kunne delt på. Vi i Røyrvik kunne sikkert spart fire-fem millioner kroner, mener rådmannen.

For Røyrvik kommune må nå gjøre en del innsparinger for å få budsjettene i balanse. Og det vil høyst sannsynlig skje i administrasjonen av kommunen.

Men ordfører Hans Oskar Devik tror likevel Røyrvik skal klare seg godt i tida framover.

– Vi har hatt gode samtaler og prosesser med både Lierne, Namsskogan og Grong uten å komme i havn med forhandlingene. Status i dag er at vi blir fire enkeltstående kommuner, sier Devik.