Hopp til innhold

Minneboka som fornyet livet

Hun er lett til beins, men tanken er ikke lenger like klar. 87 år gamle Dagmar er som 80.000 nordmenn demenssyk, men en liten bok har forandra hverdagen hennes.

Dagmar Berg (87) har vært dement i flere år. Nå opplever hun en friskere hukommelse ved hjelp av en personlig minnebok.

Dagmar Berg (87) har vært demenssyk i 10 år. Personlig minnebok med nøye utvalgte minner har hjulpet henne i stor grad. – Som medisin, sier datteren.

– Dagmars minnebok, står det der.

Hun leser fremdeles bra, men det blir stadig vanskeligere for henne å huske selv de nære tingene, som familie og venner.

Minneboken gjør livet lettere

Dagmar har veldig mye glede av minneboken. Boken er satt sammen for at hun skal kunne huske minner fra viktige livshendelser lenger.

Foto: Anne Heidi Røstad

Dagmar Berg (87) bor på skjermet avdeling på sykehjemmet i Oppdal. NRK treffer henne der hun har tatt plass ved kaffebordet sammen med datteren Elisabeth – og minneboka. Gjennom de ti siste årene har demenssykdommen gjort livet stadig vanskeligere.

Men så fikk hun den lille boka, med bilder fra sitt lange liv. En bok som får minnene frem.

– Det er litt av en bok, ja! Det er for at man skal ha noe å huske videre i livet, uttrykker hun.

Med bokas hjelp kommer minnene frem gjennom bilder fra barndom og ungdomstid. Boken tar enkelt for seg høydepunkter fra et langt liv, og den er sjelden langt unna.

– Jeg er født 20 august i 1928 i Steinkjer, sier hun, samtidig som hun peker på bilder i boken som viser hennes historie.

Midler fra tv-aksjonen ga bedre hverdag

I 2013 gikk inntektene fra tv-aksjonen på NRK til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med demenssaken. Det ble samlet inn nesten 230 millioner kroner og noen av pengene gikk til å lage minnebøker i Oppdal.

– Til nå har fem eldre med demenssykdom fått minnebøker, mens tre nye bøker er under utarbeidelse, forteller Sigrid Mesloe i Oppdal demensforening. Foreningen støtter arbeidet med bøkene fordi de ser hvor mye de betyr både for den enkelte og deres pårørende.

Bedriften Dine Spor, som spesialiserer seg på å skrive familie -og slektshistorier, skreddersyr minnebøkene.

Overveldende effekt

Dagmar har altså fått sitt personlige eksemplar, men familien trodde likevel ikke på noen stor effekt.

– Nei, det måtte jeg bite i meg for å si det sånn. Minneboka har hatt en helt annen effekt enn jeg trodde og turte å håpe på, sier Elisabeth, en av Dagmars døtre.

Dagmars datter overrasket over minnebokeffekten

Dagmars datter, Elisabeth Gulaker, hadde ikke forventet at en minnebok kunne ha på langt nær så stor effekt som den har for hennes mor.

Foto: Anne Heidi Røstad

– Hvis Dagmar er litt urolig, eller ting er litt vanskelig så tar vi fram boka. Det fungerer som medisin, sier hun.

Dagmar fortsetter å bla i minneboken.

– Turid kom i 1957, står det her.

Hvem er Turid?

– Det er min søster.

Din datter, presiserer Elisabeth.

– Ja. Nå tenkte jeg ikke annet enn at nå skulle jeg være flink og ikke si det gale, sier Dagmar.

Dagmar Berg med minnebok

Dagmar har levd med demenssykdom de siste 10 årene. Her frisker hun opp hukommelsen ved å se i hennes personlige minnebok.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Datteren er overhodet ikke i tvil om hva minnene i boka betyr for moren.

– Fra første dag har hun vært så glad i denne boka. Jeg tror det er den kjæreste eiendelen hun har nå, undrer Elisabeth.