Hopp til innhold

Denne er en gåte for skjæreforskeren

Forskerne klør seg i hodet og klarer ikke å løse mysteriet om hvorfor skjæra er gul.

Gul skjære

En gul skjære ble observert i Brønnøysund i sommer.

Foto: Magne Husby

Magne Husby har forsket på skjærer siden 1980. Han har hovedfag og doktorgrad på arten, og vet det meste om den. Likevel har han ingen svar på hvorfor skjæra som ble observert i Brønnøysund er gul.

– Den gule skjæra er noe nytt og spennende som jeg ikke har klart å komme til bunns i, sier Husby, som jobber ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Skjære

Slik er vi mest vant til at skjæra ser ut.

Foto: John Øystein Berg

Dro for å lete etter den gule fuglen

For en måneds tid siden sendte flere folk inn bilder av en gul skjære til Brønnøysunds avis. Avisa kontaktet Husby for å få en forklaring på skjæras spesielle farge.

– Jeg kastet meg i bilen og kjørte til Brønnøysund og ble der i tre dager. Jeg parkerte bilen ved en hage, la ut mat og ventet i flere timer.

Magne Husby, skjæreforsker

Den gule skjæra skaper hodebry for førsteamanuensis og skjæreforsker, Magne Husby.

Foto: Bjørnar Leknes / HiNT

Den første kvelden fikk han et glimt av den gule skjæra, og i løpet av oppholdet tok han hundrevis av bilder.

– Først dukket det opp én voksen gul skjære, så kom det enda en som var gul. Det virket som de var veldig gode venner og mye tyder på at de var et par.

Han fikk også øye på to unger, som var litt gule, men mest hvite.

– Jeg tenker at det kanskje var ungene til de to gule skjærene, sier Husby.

Har ingen forklaring

Husby har forhørt seg med ulike fagfolk, som er eksperter på fjær og fjærdrakt.

– Ingen har gitt svar på hvorfor skjæra er gul. Jeg har også vært på en stor konferanse med mange deltakere og presentert bilder av den gule skjæra for dem, uten at noen har klart å gi en forklaring.

Kan det være noe den har spist?

«Flavinisme» var det første som slo Husby, en genfeil som fører til varianter som ikke er normale. For eksempel kan fugler bli gulbrune.

– Men «flavinisme» medfører som regel at svarte fjær blir brune, og ikke bare de hvite. På denne skjæra var det bare de hvite fjærene som var gule. De svarte fjærene så helt vanlige ut.

En annen forklaring kan være at skjæra har spist noe som inneholder karotenoider, altså fargestoffer som finnes i dyre- og planteriket.

– Skjæra kan, på en eller annen måte, ha vært i stand til å frakte fargestoffet ut i fjærdrakten slik at de hvite fjærene ble gule. Mange fugler klarer å utnytte karotenoid-fargestoffet. Problemet er at skjæra visstnok ikke skal være i stand til dette.

En siste mulighet Husby ser for seg, er at skjæra har vært i kontakt med noe som har hatt en farge som har smittet over på fjærdrakten.

– Men da synes jeg det er så rart at fjærdrakten er så veldig jevnt farget. Det er ikke sterkere farge enkelte steder. Det ser ut til at de gule fjærene blir lysere under fjærskiftet på sommeren, og hvis fuglen har vært i kontakt med noe slags fargestoff, så er det de ytterste fjærene som er mest utsatt, men det er innerst den er mest gul.

Trenger hjelp til å løse mysteriet

Etter flere internettsøk har Husby funnet ut at det ble oppdaget en gul skjære også i Danmark for en stund siden.

Nå ønsker han hjelp til å løse mysteriet om den gule skjæra.

– Det er uforståelig. Jeg har bedt de som bor i området om å lete etter fjær, som vi kan analysere. Da kan vi få svar på om fjæra er gul eller om det skyldes et fargestoff utenfra.

Han ønsker også at folk som kommer over en slik fugl tar bilde.

– Det er spennende. Vi må prøve å finne ut hva i all verden som forårsaker dette. Det hadde vært artig å løst gåten.