Hopp til innhold

Demonstrasjon mot politiet

Nettverk mot statliig rasisme og Nigeriansk Forening i Trondheim demonstrerer mot politiet i kveld, etter dødsfallet torsdag.

En 48 år gammel mann fra Nigeria døde ved St Olavs Hospital kort tid etter at han ble anholdt av politiet.

- Vi vil vise at hvite nordmenn reagerer på den behandlingen politiet viser overfor svarte mennesker, sier Eivind Johansen i Nettverk mot statlig rasisme, som er en av intitativtakerne til demonstrasjonen.

Klokka åtte i kveld skal demonstrantene gå fra Øsbyen offentlige servicekontor, der pågripelsen av mannen fant sted, og til politihuset. I følge Johansen, vil liknende demonstrasjoner vil også foregå i Oslo, Bergen og Tromsø.

- Veldig mange er sjokkerte og sier at dette er rystende. Det som kjennetegner en del svarte folk som vi treffer, er at de er slett ikke sjokkerte. De sier at dette måtte skje før eller siden sånn som politiet oppfører seg når de treffer svarte mennesker på gata, sier Johansen til NRK Trøndelag.

Rolig mot vold

Etienne Massa er en av flere i det afrikanske miljøet i Trondheim som også skal være med på demonstrasjonen.

- Vi skal gå rolig fra det offentlige kontoret og vise trønderne at vi er mot rasisme og vold, sier Massa.

Fungerende politimester i Trondheim Toralf Pedersen, har forståelse for at det arrangeres en slik prostest, men håper det ikke går for langt.

 - Vi håper at vi ikke får noen fronter oppi dette her, at vi kan snakke sammen og bygge broer i stedet for å danne venn- og fiendebilder. Vi vil gjerne ha dialog, sier Pedersen.

-Hold dere borte

SV-politiker og varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, ber partikolleger holde seg borte fra fakkeltoget til minne om den 48-årige nigerianeren som døde sist torsdag.

Det er grupperinga «Nettverk mot statlig rasisme» som arrangerer, og på løpesedler går gruppen langt i å beskylde både system og enkeltpersoner for drap.

- Dette kan nøre opp under en konflikt som vi må unngå. Jeg vil oppfordre alle SVere til å holde seg unna demonstrasjonen, sier Fagerbakke til Adresseavisen

Siste fra Trøndelag