Demonsterer mot Norsk Kylling

LO krever at arbeiderne ved Norsk Kylling på Støren får tariffavtale.

Kyllinger

Norsk Kylling på Støren får besøk av LO i dag. Organisasjonen frykter for arbeiderenes forhold på fabrikken.

Foto: Scanpix

– Vi vil ha en tariffavtale med Norsk Kylling, slik at arbeiderne får tilgang til regelverket. Det er rimelig normalt, og vi vil kjempe for arbeidernes rettigheter her, sier Asle Trondstad i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til NRK.no.

I ettermiddag skal LO demonstrere utenfor lokalene til Norsk Kylling på Støren i Sør- Trøndelag.

NNN forsøkte å kontakte ledelsen i sommer, men fikk ikke komme inn.

– Etter det har arbeiderne sendt oss et brev der det står at arbeidsmiljøloven blir brutt gang på gang når det gjelder arbeidstid og lønn, sier Trondstad.

Forstår ikke kritikken

I en epost til NRK svarer driftsleder Gunnar Ødegaard i Norsk Kylling på kritikken:

«Vi stiller oss uforstående til hva det skal demonstreres mot. NNN ønsker en tvungen organisering av bedriftens ansatte, mens Norsk Kylling AS på sin side ønsker å bevare organisasjonsfriheten. Det er opp til hver enkelt ansatt om man ønsker å organisere seg eller ikke.»

Likevel er de innstilt på å rette opp eventuelle kritikkverdige forhold.

«Norsk Kylling AS’ virksomhet skal fullt ut skje i henhold til norsk lov og dersom deler av vår drift mot formodning ikke er i tråd med dette skal alle forhold naturligvis rettes opp. Norsk Kylling AS har derfor engasjert juridisk bistand for gjennomgang av de spørsmål som er reist.»

Betaler ikke overtid

Det er ikke første gang bedriften er i hardt vær. Tidligere i desember skrev Adresseavisen at halvparten av de innleide arbeiderne i bedriften er utlendinger. Norsk Kylling innrømmer at de ikke betaler dem overtid.

Tidligere i høst gjennomførte LO en lignende aksjon mot en kaffebar i Trondheim. Erfaringene derfra viser at det nytter å demonstrere.

– Det førte til at vi fikk tariffavtale, og det virker som begge parter er veldig fornøyde med det, sier nestleder Heidi Larsen i LO Trondheim.

Møte med Rema 1000

Norsk Kylling skriver på sine nettsider at de er Norges største slakteri og videreforeningsanlegg for hvitt kjøtt, og at de samarbeider med Rema 1000.

– Nå skal fagbevegelsen ha et møte med Rema 1000 over nyttår, så vi får snakke med dem først, sier Trondstad.