Hopp til innhold

Demente kan miste gårdstilbud

Demente i Verdal kan miste dagtilbudet på gården til Inga Berit Lein.

Inn på tunet Verdal

Gerd Kulstadvik (t.v.) og Annbjørg Hallager trives på gårdsbesøk i Verdal.

Foto: Silje Kolås/NRK

Inn på tunet Verdal

Asbjørn Myhre og Annbjørg Hallager mater en sau.

Foto: Silje Kolås/NRK

"Inn på tunet" heter prosjektet som har gitt demente et dagtilbud med gårdsbesøk i Verdal.

Slutt fra nyttår

Men pengene tar slutt ved nyttår, og det er usikkert om kommunen vil bevilge mer penger til dette tilbudet.

– Vi håper likevel på politisk vilje til å videreføre dette når budsjettbehandlingen i kommunen starter før jul, sier prosjektleder Annbjørg Hallager til NRK.

Gerd Kulstadvik fra Verdal prøver å mate en gjeng gjess. Som enten krangler eller elsker. Liv og røre er det i hvert fall på gården.

– Jeg elsker dyr, så dette passer veldig godt for meg, sier hun til NRK.

Nasjonal satsing

Inn på tunet Verdal

93 år gamle Ivar Molde plukker rips.

Foto: Silje Kolås/NRK

"Inn på tunet" heter dagtilbudet de demente i Verdal får. Dette er en nasjonal satsing, og det er flere kommuner som også har dette gårdstilbudet i Norge. Det å være dement kan gi en tøff hverdag, men for Gerd går det ganske bra.

– Jeg glemmer mye, men jeg synes ikke det er noe stort problem. Det er verre for dem som glemmer hva de heter, hvor de bor og hva de holder på med, sier hun.

Ivar Molde er 93 år gammel, og plukker rips denne dagen. Han synes det er utenkelig om dagtilbudet skulle bli lagt ned neste år.

– Må komme seg ut

– Det er så artig å komme seg ut. Jeg har kjørt bil i mange år, men har ikke førerkort lenger. Det er et stort savn. Derfor er det viktig å komme seg ut. Ellers blir en bare sittende inne i en stol, og da blir en ikke gammel, mener Molde.

Aktivitør og prosjektleder Annbjørn Hallager håper nå på politisk støtte slik at "Inn på tunet" kan videreføres.

Inn på tunet Verdal

Eldbjørg Spilde, Asbjørn Myhre og Annbjørg Hallager koser seg på gården.

Foto: Silje Kolås/NRK

– Vi håper de med som styrer pengene i Verdal kommune skjønner hva dette betyr for de demente. Dette er viktig avlastning både for brukerne og deres pårørende. Det er veldig godt å få jobbe med dette, og det gir sånn glede hver eneste dag, sier Hallager.

Gårdbruker Inga Berit Lein har stått i bresjen for å få åpnet gårdstunet sitt. Nå håper hun politikerne vil satse videre.

– Kommunen må betale

– Jeg er veldig glad for at brukerne trives med dyrene her på gården. De er så veldig takknemlige, og vil gjerne betale for seg. Men jeg synes dette er en oppgave som Verdal kommune skal betale, sier Lein.

"Inn på tunet" har vært en nasjonal satsing med fem millioner kroner over statsbudsjettet siden 2009. Men fra nyttår er det slutt på de statlige pengene, og kommunene må betale selv om ordningen skal videreføres.

Bjørn Iversen

Verdalsordfører Bjørn Iversen kan ikke love mer penger til 'Inn på tunet' neste år.

Foto: Åsmund Brygfjeld

– Det er enda fire måneder før neste budsjettår begynner, og vi vet heller ikke hva vi får av penger i statsbudsjettet. Derfor kan jeg ikke love noe som helst i denne saken, sier ordfører i Verdal, Bjørn Iversen.

Han mener det blir uryddig å gi signaler om enkeltsaker så tidlig.

– "Inn på tunet" er noe vi ser nytten av i kommunen også, men jeg kan ikke gi signaler om enkeltsaker nå, understreker han overfor NRK.