Liv Ullmann tilbake til start

I dag besøkte Liv Ullmann Rogaland Teater , der hun debuterte som 18 åring i 1957.

Liv Ullmann

– De viktigste årene i mitt teaterliv har vært de tre årene i lære her på Rogaland Teater, det er jeg ikke i tvil om, sier Liv Ullmann.

Foto: Rogaland Teater

Liv Ullmann reiser nå landet rundt med Riksteateret og forestillingen «Lang dags ferd mot natt» . Det er hennes første teaterrolle på 20 år. I kveld spilte hun i Sandnes, og benyttet ettermiddagen til å bli med NRK til teateret i Stavanger, der hun debuterte for 52 år siden.

– Det var stort! Mamma var her og farmor var her, og vi var stolte alle tre, sier Ullmann mens hun ser seg rundt i teatersalen.

Sufflør ved Rogaland Teater

Norges mest berømte filmstjerne har en hittil ukjent fortid - hun var sufflør ved Rogaland Teater.

– Ja, jeg sufflerte flere stykker, men det syns jeg var kjedelig. Jeg var ikke så flink til det heller, men jeg var jo i lære, sier hun.

Video Ullmann startet karrieren i Stavanger

Debuterte med Anne Franks dagbok


Høsten 1957 fikk den beskjedne ungjenta fra Trondheim sin debut i rollen som den jødiske jenta Anne Frank, en rolle som gjorde inntrykk på 18-åringen.

– Jeg husker ikke noe særlig av verken stykket eller replikkene, men dersom jeg er i et jødisk miljø og noen ber meg synge sangene som Anne Frank sang så kommer de tilbake og jeg kan synge, forteller Liv Ullmann.

"En ungpikeskikkelse vi sent eller aldri vil glemme», skrev Alf Aadnøy i Stavanger Aftenblad etter debuten.

Stavanger Aftenblad

Stavanger Aftenblad skrev at Ullmann skapte en Anne Frank man sent eller aldri vil glemme.

Foto: Rogaland Teater

Kom ikke inn på teaterskolen

At Gisle Straume, som den gang var teatersjef i Stavanger, trodde på et talent som ble avvist på teaterskolen, ble mer avgjørende for Ullmann enn hun skjønte den gangen.

– De viktigste årene i mitt teaterliv har vært de tre årene i lære her på Rogaland Teater, det er jeg ikke i tvil om. Og jeg var heldig som ikke kom inn ved Statens Teaterhøyskole. Jeg fikk heller en utrolig bra skole her, sier Liv Ullmann.

Liv Ullmann

Liv Ullmann tilbake i teatersalen der hun dbuterte i 1957.

Foto: Tom Edvindsen / NRK