De unge taper jobb-kampen

De unge er taperne i kampen om jobbene i Trøndelag. I Trondheim har arbeidsledigheten i aldersgruppa 20-24 år økt med 34 prosent i forhold til i fjor, viser nye tall fra aetat. Mange sliter også med å fulleføre utdanninga de har begynt på, på grunn av mangel på lærlingplasser.

Av:

Tine Nilsen

- Situasjonen er helt annerledes enn for noen år siden. Da tenkte jeg at det skulle gå veldig greit å gå to år på skole og to år i lære og så ut i jobb. Men slik ble det ikke.

Det sier Ingrid, som vi møter mens hun trekker kølapp hos aetat i Trondheim. 21-åringen er midt i utdanninga, hun vil bli medie-grafiker. Problemet er at hun ikke får seg lærlignplass. Ingrid har leita i flere måneder, men står fortsatt uten jobb.

- Det blir å vente...

- Dette hadde jeg aldri i verden trodd. Det er slikt du bare hører om i tv og ellers i mediene. Jeg tenkte ikke at det skulle ramme meg, sier hun.

- Hva kommer du til å gjøre nå framover?

- Det blir å vente, i håp om å få den plassen jeg ønsker å få. Det er et kjempeinteressant yrke, og jeg vil ikke gi slipp på det.

- Men det har jo vært veldig mange nedskjæringer innen grafiske yrker de siste åra. Hvorfor valgte du da utdanning i et yrke hvor det er så vanskelig å få jobb?

- Fordi jeg hele tida har vært interessert i dette faget. Jeg begynte å tenke på det allerede første året på ungdomsskolen, derfor gikk jeg inn for denne utdanninga hundre prosent, sier hun.

- Håper på bedring

- Hvordan ser du nå på framtida?

Jobbene går ofte til søkere med mange år i arbeidslivet.

- Akkurat nå synes jeg det ser litt mørkt ut, men som i alle andre yrker går det opp og ned. Så jeg håper på bedring i løpet av veldig kort tid.

- Hva tror du om sjansene til å få jobb hvis du får fagbrevet?

- Det blir ei stor utfordring, fordi kampen om plassene er så stor. Finnes det ledige jobber, er det ofte de som har vært mange år i yrket som får dem. Vi nyutdannede blir oftest satt nederst på lista, sier arbeidssøkeren.

Satser på jobb

- Ser du for deg at du kanskje må avbryte utdanninga og finne på noe helt annet?

- Dét er ikke målet mitt. Jeg vil bli ferdig og få meg en jobb. Men går det ikke, så går det ikke, sier 21-årige Ingrid.

Se også

3.2.2021: Vi har endret denne artikkelen ved at etternavnet til hovedkilden er tatt ut av saken.