De stakk av med Ramp-stipendet

Rockebandet Soup fra Trøndelag har fått Ramp-stipendet på 250.000 kroner.

Rockebandet Soup

Her er årets vinnere av Ramp stipendet 2014. Soup består av fra venstre Erlend Viken, Jan Tore Megård, Ørjan Langnes og Thomas Nyborg.

Foto: SAUR

– Det var hopping i taket og mye jubel. Det ble ganske god stemning på den øvinga.

Det var gitaristen som overrasket de andre i bandet om at de hadde vunnet.

Kake og Cava

– Jeg avtalte med trommisen på forhånd og fikk kjøpt inn kake, Cava og konditorfarge til kaka. Bandet trodde det var noen av medlemmene som hadde bursdag, helt til jeg skrev «Ramp» på kaka og fortalte at jeg hadde blitt vekt av en hyggelig telefon på morgenen. Da gikk det opp for de andre og det tok helt av.

Soup har base i Trondheim, men medlemmene kommer fra ulike steder i Norge. Ørjan Langnes kommer fra Troms og spiller gitar og er med på kor. Jan Tore Megård er fra Sunndalsøra på Nordmøre og spiller bass og korer. Erlend Viken er fra Buvika i Sør-Trøndelag synger hovedvokal og spiller tangenter, mens Thomas Nyborg kommer fra Røra i Nord-Trøndelag. Thomas er mannen bak slagverket, på tangenter og korer i bandet.

Flakslodd, gitarstrenger og trommestikker

Soup får 100.000 kroner i kontanter og studiotid i Rock City sitt studio i Namsos. I tillegg til dette får de oppfølging fra bransjefolk, alt til en samlet verdi på 250.000 kroner.

– Nøyaktig hva vi skal bruke pengene til har vi ikke avgjort ennå, men vi vil vente til vi er sikre på at det er dette pengene skal gå til. Det blir ikke flakslodd, gitarstrenger og trommestikker for alle pengene. Dette skal vi tenke gjennom.

Mange hundre håpefulle band og artister i Norge har sendt inn forslag de tre årene prisen har eksistert.

Ramp-stipendet er et samarbeid mellom SpareBank 1 SMN, Rock City i Namsos og trønderrockeren Åge Aleksandersen. Navnet på stipendet er hentet fra Aleksandersen soloalbum «Ramp» som ble gitt ut i 1980.

Dette er blitt Norges viktigste pris for unge innen sjangeren pop og rock, hevder juryformann Per Oskar Olsen, som til daglig er banksjef i SpareBank 1 SMN.

Banksjef Per Oskar Olsen er leder av juryen til Ramp stipendet.

Banksjef i SpareBank 1 SMN er juryens formann for Ramp-stipendet. Årets pris er den tredje som deles ut.

Foto: LASSE BERRE

Slincraze fra Masi vant det første året, mens Connor Patric fra Trondheim vant i fjor. Også i år ble det trøndere som fikk prisen.

Juryen landet enstemmig på at årets Ramp-stipend skal gå til bandet Soup.

Vi er opptatt av at de unge talentene kommer fram. Det er de som skal føre landet videre, og musikk er veldig viktig for ungdom spesielt og folk generelt. Det har vært for få som har støttet de unge musikerne innen pop og rock gjennom tidene, så det er på tide at også de får sitt eget stipend.

Bandet har ifølge juryen musikalske ferdigheter og en originalitet kombinert med gode tekster som gjør de til verdige vinnere av Ramp-stipendet 2014. Selv om Soup har holdt på i ti år er medlemmene fortsatt unge og har et potensiale også utenfor landets grenser mener juryen.