NRK Meny
Normal

De ser ingen framtid i Jordan

– Uten skole har vi ingen framtid her, sier en av de sju utviste palestinske søstrene fra Jordan og Namsos fra flyktningleiren. Nå er det opp til Oslo tingrett om de får komme tilbake til Norge.

De sju søstrene og mor er nå sendt ut av Norge etter mange år i landet.

Vi er bare jenter her og kan ikke bare skaffe oss en jobb. Det er veldig forskjell på jenter og gutter her, sier 17 år gamle Mona Zanghary

Foto: Bjørn Tore Ness

I en flyktningleir i Jordan sitter sju palestinske søstre og håper å få komme tilbake til Namsos. I fjor sommer ble de tvangssendt til Jordan, etter nesten ni år i Norge.

Grunnen er at faren deres hadde snakket usant om familiens identitet.

Var det til barnas beste, er spørsmålet som har vært oppe i Oslo tingrett i to dager.

Sterk opplevelse

Og det har vært en sterk opplevelse for flere.

Foreldrene og re søstre forklarte seg for retten fra den norske ambassaden i Jordan.

Det var Bayan (11) som gjorde sterkest inntrykk da hun forklarte seg.

– Alt det som ble sagt i dag, visste vi om. Det som gjorde sterkest inntrykk er ikke det hun sa i retten, men at hun har sagt til sine venner i Namsos at hun ikke ville leve lenger hvis hun ikke fikk komme tilbake, sier Liv Aalberg i støttegruppa.

– Ingen framtid

Ingen av de sju søstrene går nå på skole, fordi de ikke kan arabisk. Familien har heller ikke råd til å sende dem på privatskole.

– Uten skole har vi ingen framtid. Vi er bare jenter her og kan ikke bare skaffe oss en jobb. Det er veldig forskjell på jenter og gutter her, sier 17 år gamle Mona Zanghary til NRK.

Og hun har det vanskelig.

– Livet er veldig dårlig. Vi kan ikke gjøre noen ting og vi har ingen venner. Det eneste jeg kan gjøre r å Chatte med venner i Norge på mobilen. Jeg håper vi kan komme tilbake til Namsos, sier hun.

– Vi har en god følelse

– Det har vært veldig lærerikt og vi sitter igjen med en god følelse etter disse to dagene. Vi har gjort det rette ved å mene at saken måtte prøves for retten., sier Aalberg.

For henne var det sterkest å høre fortellingen fra flyktningleieren.

Nå venter de på hva retten kommer fram til. Avgjørelsen kommer om et par uker

Aalberg har hele veien sagt at de må være realistiske rundt rettssaken, men håper likevel retten vil hjelpe de sju søstrene tilbake til Norge.