Ståle fløy F-35 for første gang i Norge: – Det var litt surrealistisk

Ståle Nymoen har hatt uttallige treningstimer med F-35 i USA. I dag var han en av de aller første som fikk fly det nye kampflyet på norsk jord.

På Luftforsvarets 73. bursdagsmarkering er de nye F-35 flyene på vingene over Trøndelag og med blant annet kong Harald, og statsminister Erna Solberg som tilskuer på Ørland hovedflystasjon.

I dag ble anskaffelsen av de første F-35 flyene markert på Ørlandet. Og for første gang var det mulige å se og høre de nye F-35 flyene ta av fra norsk jord.

En av de to norske pilotene som fløy F-35 under dagens markering var Ståle Nymoen.

– Det var ubeskrivelig. Jeg måtte klype meg selv i armen da vi taksa ut for å ta av, sier Nymoen til NRK.

– Vi var veldig overrasket over hvor fantastisk mye krefter som var i den motoren og det var fantastisk moro, fortsetter han.

Han tror de nye flyene vil bety mye for hele forsvaret.

– Det kan bidra fellesoperativt på en langt bedre måte enn F-16. Det kan skape synergier for sjøforsvaret, spesialstyrkene, hæren og alle de andre etatene i forsvaret, mener Nymoen.

Ståle Nymoen

Ståle Nymoen var en av to piloter i lufta.

Foto: Morten Andersen / NRK

Spesiell gave til kongen

I Forsvaret er det en tradisjon på gi hverandre en mynt. Pilotene hadde derfor tatt initiativ til at kongen skulle få en mynt som er laget i USA.

– På denne mynten står det «We came to America to bring the lightning back». Et fåtall av disse myntene har flydd i USA og nå har de også vært med å flydd med oss her for første gang i Norge. Og det er relativt spesielt, så vil ville gjerne at kongen skulle få en slik mynt, forteller Ståle Nymoen.

Kong Harald har ankommet Ørland

På den offisielle markeringa fredag var blant annet kong Harald og statsminister Erna Solberg tilskuere på Ørland hovedflystasjon.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Celebert selskap

Kongen, Nato-sjefen og statsministeren var blant gjestene under den offisielle markeringen av F-35. Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var til stede på markeringen.

– Dette er en stor dag og en viktig milepæl. Det er alvorlige saker vi driver på med, men jaggu er dette en guttedag, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NRK.

Planen er at Norge skal kjøpe inntil 52 F-35 jagerfly fra den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin, og at disse skal ha tatt over for F-16 og være fullt operative i 2025.

Totalt skal Norge kjøpe inntil 52 kampfly til en anslått anskaffelseskostnad på 81 milliarder kroner.

For å få til dette skal Norge få seks jagerfly i året, i to puljer på tre og tre.

– Antallet er satt i løpet av tre langtidsplaner. Så skal vi gjøre en ny vurdering i løpet av 2019, men det militærfaglige tilsier at vi skal kjøpe 52 fly, sier Bakke-Jensen.

– En milepæl

Statsministeren la ikke skjul på hvor viktig anskaffelsen av de 52 moderne kampflyene er for Norge.

– Anskaffelsen av kampflysystemet F-35 er den største investeringen i Fastlands-Norges historie. Vi gjør denne investeringen fordi F-35 vil tilføre Forsvaret kapasiteter vi aldri tidligere har hatt. F-35 vil styrke hele Forsvarets kampkraft – og dermed hele vårt lands forsvarsevne, sa Erna Solberg.

F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

LES: Historien til F-35

LES: Verdens største våpenprodusent fikk først ja til å leie Nidarosdomen

LES: Norges nye kampfly må parkeres i telt