NRK Meny
Normal

De hadde ikke innboforsikring

Vann og røykskader, sot og forkullede rester preget hjemmet deres da familien på fem kom tilbake til etter brannen på Heimdal lille julaften. De står nå uten hus og uten innboforsikring.

Video Brann på Heimdal

Barna Eda Gurler og Ekrem Akhtari forteller om hvordan de opplevde brannen i huset der de bor.

– Vi vet ikke hvordan det skal gå. Det er en katastrofe, men vi skal finne en løsning. Det viktigste er at alle lever, sier far i huset, Ferhat Akhtari.

Kunne ikke puste

– Vi skulle legge oss. Plutselig banket noen på døra og ropte at det var brann. Vi kom oss ut. Der var det masse røyk. Vi kunne ikke puste, sier mor, Mefruze Okutan.

– Jeg hadde langt meg og måtte ut. Det var ikke så kaldt når jeg fikk klær. Men det blir ei rar jul, sier minstegutten, Ekrem Akhtari.

– Jeg skulle pusse tennene da noen sa at det var brann, jeg spurte stefar om han kunne ta ut kaninen min som var i garasjen, men der var det mye røyk, sier Eda Gurler.

Han fikk likevel reddet kaninen.

Brann på Heimdal

Seks ble husløse etter brann på Heimdal lille julaften.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Klær fra naboen

Klærne kom fra naboen, Gunn Lian, som hadde oppdaget brannen etter at hun kjente røyklukt. Først trodde hun at den kom fra hennes egen ovn, men røyken var veldig sur. Hun oppdaget flammer og røyk fra nabohuset.

Hun viste at de som eide huset var bortreist, men at leieboerne, en familie på fem, var hjemme. Hun fant dem i 17 minusgrader ved et søppelhus og tok hånd om dem med kaffe og mat og varme til de ble kjørt til St. Olavs Hospital for en legesjekk.

Naboen, Gunn Lien tok hånd om dem.

Naboen, Gunn Lien tok hånd om dem.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Usikker jul

De vet ikke helt hva de skal gjøre. Innboforsikring har de ikke. De skal bo på hotell framtil mandag.

– Noen sa at jeg kunne kontakte NAV på Heimdal for å få hjelp, sier Okutan.

Raskt overtent

Huset ble raskt overtent og fikk store skader.

– Ilden spredte seg gjennom hele takkonstruksjonen, fra den ene boligen til den andre, sier Frank Indergård ved Sør-Trøndelag Brann- og redningsvesen til NRK.no.

Store brannskader

Huset fikk store skader

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Brannen ble meldt klokken 22.35 lille julaften, og brannvesenet rykket ut med seks enheter.

– Den sterke varmen gjorde at vi måtte pøse på mye vann. Dermed ble det store vannskader, som ikke blir mindre av at vannet fryser til is nå som vi har nesten 20 kuldegrader.

Det var sterk røykutvikling, men aldri fare for at flammene skulle spre seg til andre hus.

Brann Heimdal

Brannen ble slukket ved 01-tida.

Foto: Henrik Sundgård / NRK