De får overnatte i spiret i Nidarosdomen

Oddny og Gunnar får muligheten til å muligheten til å oppleve noe ingen andre har gjort før, å overnatte i tårnet i Nidarosdomen.

Nidarosdomen

Oddny Rød og Gunnar får muligheten til å tilbringe ei natt i Milleniumskapellet i Nidarosdomen.

Foto: Monatsje / NRK

– Jeg tror det blir en spennende og unik opplevelse. Once in a lifetime, sier Oddny Rød.

Rød var en av flere hundre som var med i trekningen og skrev en tekst på 100 ord om hvorfor akkurat du/dere fortjente muligheten.

– Vi ønsket at det skule være to personer som virkelig verdsetter musikken og det å få lov til å være i en slik katedral, sier direktøren Petter Myhr.

Det var musikkinteressen som fikk Oddny til å melde seg på konkurransen.

– Vi hadde veldig lyst til å dra på konserten «The Veil of the Temple», men vi snakket om hvor hardt det ville bli å sitte på en kirkebenk i sju timer, forteller Oddny.

Som vinner av konkurransen slipper Oddny å sitte på kirkebenken gjennom hele konserten.

Nidarosdomen

Vinnerne av konkurransen får tilbringe natta i dette rommet. Det er møblert og dekorert for anledningen.

Foto: Nidarosdomen

Natta det gjelder er lørdag 1. august i rommet som kalles Milleniumskapellet. Tårnet har innebygd oktogon og ambulatorium som er utstyrt med 9600 orgelpiper og rosevindu.

«The Veil of the Temple»

Samme kveld fylles Nidarosdomen av 200 korsangere og et av musikkhistoriens mektigste verk, «The Veil of the Temple».

Petter Fiskum Myhr

Direktør for Olavsfestdagene Petter Myhr.

Foto: Olavsfestdagene

– Det er fremført fem ganger i historien, men aldri før i en katedral. Da dirigent Stephen Leyton så Nidarosdomen sa han «dette er det perfekte stedet for å fremføre dette verket», sa Myhr til NRK da arrangementet først ble omtalt.

LES: Setter opp «umulig» musikkverk i Nidarosdomen

Det Norske Solistkor, The Holst Singers, Nidaros domkor, Nidarosdomens jentekor og sangere fra Kammerkoret Aurum, Nidarosdomens Oratoriekor, Embla, Det norske mannskor og Chorus er alle med under ledelse av den velrenommerte dirigenten Stephen Layton.

Konserten varer fra før midnatt til tidlig morgen. Vinnerne står fritt til å nyte den i sin magiske helhet eller trekke seg tilbake til sitt tårnrom når de måtte ønske.

Får se Sting fra tårnet

Den samme kvelden spiller også Sting i Borggården, og overnattingsgjestene kan følge den utsolgte utekonserten fra tårnet i kirka.

– Vi har satt inn møbler i rommet slik at det skal være behagelig å være der. Det er også ulltepper som man kan bre over seg hvis man vil slappe av litt, sier Myhr.

At hun også får oppleve Sting-konserten er en ekstra bonus for Rød.

– Min store sorg var da jeg oppdaget at Sting var utsolgt, nå får jeg med meg den konserten også, forteller Rød.

– Hadde glemt hele greia

Rød hadde ingen tro på at hun kom til å vinne konkurransen og hadde glemt hele konkurransen da hun mottok nyheten om at hun hadde vunnet. På forhånd hadde hun bestemt seg for at det var hennes nære venn Gunnar som skulle få være med dersom hun vant.

– Jeg hadde egentlig lyst til at dette skulle være en hemmelig gave til Gunnar, men slik ble det ikke, forteller Rød som har blitt oppringt av flere medier.

Hva sa Gunnar da det ble klart at det var du som vant?

– Han ble veldig glad og syntes det var godt gjort av meg å skrive meg til dette, sier Rød.

LES: Åpner Olavsfestdagene med bibel-popsang
LES: Prøvesmak på pilegrimsvandring

Vinnerne av den opplevelsesrike natta må ta noen forholdsregler. Katedralen og de ansatte i kirka må behandles med respekt og dersom vedkommende har klaustrofobi opplyser arrangørene om at turen opp vindeltrappen kan bli en utfordring.

– Jeg har ikke klaustrofobi, så det skal nok gå bra, sier Rød.

Se Nidarosdomen fra en vinkel du neppe har sett før. NRK Luftfoto har tatt seg en tur i høyden.