NRK Meny
Normal

De dokumenterer en hel generasjon

I tre år har Martin Slottemo Lyngstad, Aleksander Andersen og Lars Andreas Ellingsgard Øverli fulgt ulike ungdommer fra hele Norge for å dokumentere dagens generasjon. Prosjektet har fått navnet "Fra ungdommen".

Martin Slottemo Lyngstad (t.v) og Aleksander Andersen

Martin Slottemo Lyngstad (t.v) og Aleksander Andersen har jobbet i tre år med å portrettere dagens ungdomsgenerasjon. Lars Andreas Ellingsgard Øverli var også med på produksjonen.

Foto: Tone Iversen / NRK

Martin og Aleksander

– Vi har funnet ut at det ikke går an å sette ungdom inn under en merkelapp, sier Aleksander Andersen (t.h).

Foto: Tone Iversen / NRK

I tida etter 22. juli-massakren har Slottemo Lyngstad, Andersen og Ellingsgard Øverli fra Paragon Features reist rundt i Norge i buss for å dokumentere dagens ungdom.

– Den generasjonen som lever nå har fått mange merkelapper på seg. Blant annet glasur-generasjonen, 22. juli-generasjonen og generasjon Y. Men vi har funnet ut at det ikke går an å sette de inn under en merkelapp, for ungdommen er så mangfoldig, sier Andersen til NRK.

Stiller ut på dokumentarfestival

I tre år har de reist rundt i hele landet og møtt 35 ungdommer. Nå har de parkert utenfor Dokkhuset hvor prosjektet skal vises frem på Trondheim dokumentarfestival.

bor i buss

I denne bussen har gjengen i Paragon Features bodd i nærmere tre år mens de reiste rundt i Norge.

Foto: Tone Iversen / NRK

Guttene har vært på totalt seks steder i Norge, hvor de oppholdte seg på hvert sted i cirka to måneder.

– Det er også derfor vi har brukt tre år. Vi klistret oss rett og slett på folk, og det tar lang tid før man klarer å komme inn på personene og få de historiene man vil ha, sier Slottemo Lyngstad til NRK.

Ungdommene de har snakket med er i alderen 13 til 26 år, og Slottemo Lyngstad og Andersen er selv innenfor denne gruppa.

– Vi er en del av generasjonen selv, og da må vi bruke våre egne erfaringer, fordommer og oppfatninger av miljøene i Norge. Jeg erfarte at vi kom mye tettere på disse personene fordi vi selv er på deres alder, sier Slottemo Lyngstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

fra ungdommen

Utstillinga er plassert utenfor Dokkhuset på Solsiden i Trondheim og er åpen døgnet rundt.

Foto: Tone Iversen / NRK

Rusbehandling, fengsel eller døden

Fotogjengen har lagt vekt på at prosjektet skal vise mange forskjellige typer ungdommer, og at det skal være et stort spenn av personligheter. Blant annet har de fulgt rusmisbruker og bankraner Jan Olav fra Mandal.

Fra ungdommen

Dokumentaren tar for seg 15 forskjellige ungdommer.

Foto: Tone Iversen / NRK

– Det er ei historie som handler om å ikke ha så mange muligheter i livet. Han sier selv at han har tre valg, enten å gå på rusbehandling, være i fengsel eller dø. Og han vil ikke velge noen av de, så vi har fulgt han i dette kaoset, sier Andersen.

Spennet mellom personene vises godt når man sammenligner rusmisbrukeren med en annen profilert på hans alder, RBK-spiller Jonas Svensson.

– Historiene er veldig forskjellig fra ungdom til ungdom, sier Andersen.

Klokken 15.00 torsdag holder gutta i Paragon Features foredrag på Dokkhuset om hvordan de har jobbet med prosjektet. Deretter åpner utstillinga, som er tilgjengelig hele døgnet, utenfor bygget klokken 16.00. Det er også satt opp en container hvor man kan se de ulike reportasjene.