De 7 søstrene er ikke glemt

Støttegruppe i Namsos vurderer sak mot Staten. De slåss for at sju tvangsutsendte palestinske søstre skal få komme tilbake.

Støttegruppa i Namsos vurderer sak mot Staten for å få sju palestinske søstre tilbake til Norge. Familien ble henta av politiet tidligere i sommer, og sendt til en flyktningeleir i Jordan. Der har de nå hatt besøk av en norsk advokat.

Støttegruppe i Namsos vurderer sak mot Staten.

Torill Aamodt
Journalist
Magnhild Øwre
Journalist
Eivind Aabakken
Fotograf/redigerer

Ei støttegruppe i Namsos vurderer sak mot Staten for å få de sju palestinske søstrene tilbake til Norge.

Har god kontakt med søstrene

Familien ble henta av politiet tidligere i sommer, og sendt til en flyktningleir i Jordan.

 • Her følger politiet familien til flyet
  Liv Aalberg

  Liv Aalberg er aktiv i støttegruppa for søstrene.

  Foto: Eivind Aabakken / NRK
  Doaa Zanghary

  19 år gamle Doaa Zanghary er eldst av de 7 søstrene.

  Foto: Privat
  Advokat Arild Humlen

  Advokat Arild Humlen har møtt søstrene i Jordan.

  Foto: NRK

– Vi har egentlig hatt ganske mye kontakt både på telefon og gjennom ei lukka side på Facebook. Vi har kontakt nesten daglig, sier Liv Aalberg i støttegruppa.

Det er to måneder siden de sju søstrene ble henta ut fra huset i Gymnasvegen, etter ni år i Norge. Faren hadde snakka usant om familiens identitet og reaksjonen fra norske myndigheter var tvangsutsending fra landet.

Fra Værnes ble de transportert til Jordan, og flyktningleiren Irbid. Der bor de nå, uten mulighet for skolegang. De yngste barna snakker ikke engang språket.

– Vi er triste og har det vanskelig

19 år gamle Doaa Zanghary forteller på telefon fra Irbid at de har det vanskelig.

– Min minste søster sier at hun vil til Norge, at hun vil hjem og leke med vennene sine. Min søster Sara på 8 gråter hver dag, og vi er alle veldig triste. Vi sitter stort sett bare hjemme. Når jeg sier at nå er det dette som er vårt hjem så sier de andre nei, det er Namsos som er hjemme.

Er spent på avgjørelsen i Neda-saken

Da palestinske Neda fra Sandnes ble tvangssendt til Irbid tidligere i år, kom sterke protester både fra statsråder og andre. Neda får nå en ny sjanse.

Nå har asyladvokat Arild Humlen møtt også familien fra Namsos der de oppholder seg i flyktningleiren.

– De er jo ikke på noen måte tilpasset et liv i Jordan, de er tvers gjennom norske. Det gjelder både i sinn, tenkemåte og væremåte og de opplever overgangen til Jordan som sjokkartet. De føler seg helt på utsiden av samfunnet, sier asyladvokaten.

Nytt håp i Jordan og Namsos

Søstrene øyner nytt håp etter møtet med Humlen.

– Han sa at dersom det blir positivt for Neda så er det håp for oss også, fordi vår sak og hennes er veldig like. Vi håper han kan hjelpe oss tilbake til Norge, sier Doaa Zanghary.

Også i Namsos venter venner og støttegruppe i spenning.

– Det er uverdig for Norge å skape en slik situasjon i forhold til uskyldige unger, sier Liv Aalberg.

Namsos

Det er to måneder siden politiet henta de sju søstrene fra huset de bodde i Gymnasvegen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.