Hopp til innhold

De 3 nynazistene i Trondheim er løslatt

Politiet finner ikke grunn til varetektsfengsling av de tre. I går gikk de løs på aksjonister fra SOS Rasisme på Byåsen.

Plakat fra Nye SOS Rasisme
Foto: NRK

De tre personene fra det nynazistiske miljøet i Trondheim som i går ble arrestert ble i ettermiddag løslatt. Det var i går ettermiddag at de tre ble pågrepet etter å ha gått løs på aksjonerende ungdommer på Byåsen. Politiet i Trondheim rykka ut med store, bevæpnede ressurser da de fikk melding rundt klokka 1530.

To av de tre ble avhørt i dag, den tredje vil bli avhørt senere.

– Det var to svenske statsborgere og en norsk statsborger og alle tre er nå løslatt, sier politioverbetjent Geir Ole Momyhr til NRK.

Politiet vil fortsette etterforskningen, og sier det er altfor tidlig å spekulere i om det vil bli reist tiltale mot noen av de involverte.

Beslagla store mengder datautstyr

I formiddag aksjonerte politiet igjen, da ble store mengder datautstyr beslaglagt fra en leilighet på Byåsen.

Her tar politiet beslag i datautstyr etter nazibråket på Byåsen i helga.

Her tar politiet beslag i datautstyr etter nazibråket på Byåsen i helga.

Det var hos en person som bodde i leiligheten ungdommene fra Nye SOS Rasisme banka på i går ettermiddag. Mannen skal være offentlig nynazist og aktiv i den nasjonalsosialistiske organisasjonen Nordfront.

Advarselsplakat på Byåsen

Det var slike plakater Nye SOS Rasisme hengte opp.

Foto: Henrik Sundgård

Først hadde de nærmere 20 ungdommene klistra opp plakater i området med advarsel om at det var en farlig nazist som bodde der og at nynazister var uønska. På plakaten var navn og bilde av mannen som bor i leiligheten.

– Vi ønsker at folk som bor i området skal bli klar over at det bor en aktiv nynazist der, en som også tidligere har skapt bråk i Trondheim, sier Jan Erik Skretteberg i Nye SOS Rasisme.

Politiet ser med uro på utviklinga

Dette er andre gangen på under et halvt år at det har kommet til sammenstøt mellom den nynazistiske grupperinga som kaller seg «Den norske motstandsbevegelsen» og aksjonister fra Nye SOS Rasisme.

Det ble også bråk dag aksjonister fra Nye SOS Rasisme demonstrerte mot Den norske motstandsbevegelsen Nordfront i Trondheim i mars i år, og politiet ser med uro på utviklinga.

– Det er på ingen måte ønskelig at ulike grupperinger støter sammen, sier Momyhr.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Tre personer arrestert etter sammenstøt mellom nynazister og Nye SOS Rasisme.

Vil aksjonere videre

Ungdommene i Nye SOS Rasisme lar seg ikke skremme av det som har skjedd, de vil fortsette med sine aksjoner mot nynazister.

– Vi vi fortsette med å opplyse om hvor det bor aktive nynazister. Vi har en plikt til det og vi har mottatt sterk støtte etter tidligere aksjoner, sier Jan Erik Skretteberg i Nye SOS Rasisme til NRK.

Det har heller ikke i dag lyktes NRK å komme i kontakt med den nasjonalsosialistiske organisasjonen Nordfront for å høre deres versjon av det som har hendt.