Hopp til innhold

Dårlig utstyr førte til ulykker i høydepark

Rypetoppen Adventurepark i Meråker hadde nest flest rapporterte ulykker av norske høydeparker i 2015. Driftsansvarlig gir en spesiell type trinse skylden.

zip-line rypetoppen

I Rypetoppen Adventurepark kan man kobles til en vaier, kalt zip-line, og ta seg fra ett fjell til et annet. På det høyeste er man 40 meter over bakken.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Dokumenter NRK har fått innsyn i viser at det i 2015 ble rapportert inn 73 ulykker og uønskede hendelser fra klatre- og høydeparker i Norge. 15 av disse skjedde i Rypetoppen Adventurepark i Meråker kommune.

– Jeg vet ikke hvorfor vi har flere rapporterte hendelser enn andre høydeparker, men det jeg vet er at vi er veldig nøye med å rapportere absolutt alle ulykker og hendelser her, sier drifts- og sikkerhetsansvarlig Stig André Aasgård.

Stig Rypetoppen

Drifts- og sikkerhetsansvarlig Stig André Aasgård har lang erfaring med klatring og adrenalinopplevelser, blant annet fra Forsvarets Spesialkommando. Han mener sikkerheten i parken er svært høy.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Driftsansvarlig: – Kun småskader

Aasgård er likevel klar over at det har vært unormalt mange ulykker og uønskede hendelser i Rypetoppen de siste årene. Mange av disse skyldes dårlig utstyr.

– Mesteparten av skadene som har skjedd her hos oss, er klemte fingre. Årsaken til det er trinsene vi brukte i tre år. De har blitt byttet ut i 2016, og det er ikke lenger den samme klemfaren med de nye trinsene.

– Hvorfor byttet dere ikke ut trinsene tidligere?

– Det var bare små skader, og ingen ble alvorlig skadd.

Kuttskader og blå fingre gjør jo også vondt?

– Ja, det gjør vondt. Men det er ikke alvorlig.

trinse rypetoppen

Dette er den gamle trinsen som førte til mye klemte fingre. Metallhempen på denne trinsen finnes ikke på de nye trinsene som Rypetoppen har tatt i bruk.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Han forteller videre at de tok opp problemet med den italienske leverandøren og ba dem endre trinsene.

– Vi mente problemet var leverandørens ansvar, men det nektet de for. Så da tok vi kostnaden selv.

Aasgård sier at beslutningen om å skifte ut alle trinsene kom etter de uvanlig mange hendelsene med klemskader i fjor. Rypetoppen skal ha brukt over en halv million kroner på nye trinser.

Jernbanetilsynet: – Adrenalin medfører risiko

Erik Ø. Reiersøl-Johnsen.

Erik Reiersøl-Johnsen er direktør i Statens jernbanetilsyn.

Foto: Statens jernbanetilsyn

Statens jernbanetilsyn fører tilsyn med blant annet fornøyelsesparker, omreisende tivolier, gokart, vannrutsjebaner, høyde-/klatreparker og ziplines. Direktør i jernbanetilsynet, Erik Reiersøl-Johnsen, mener 15 ulykker i løpet av et år er for høyt, men påpeker at all aktivitet som medfører adrenalin er risikofylt.

– Det er stort sett sikkert å dra til høydeparker i Norge, men man må ta sine forholdsregler. Min oppfordring er at man må ta vare på seg selv og konsentrere seg om å utføre aktiviteten riktig.

Reiersøl-Johnsen understreker at det sjelden er parken selv som kan klandres for ulykker og skader, men at utstyret naturligvis skal være i orden. At Rypetoppen ikke skiftet ut trinsene med klemfare tidligere, er han lite fornøyd med.

– Når det gjentar seg gang på gang at noen klemmer fingrene i utstyret som brukes, og det finnes bedre og mindre risikofylt utstyr, så skal de absolutt skifte det ut.

Jernbanetilsynet vil fremover sjekke grundigere at alle landets fornøyelsesparker melder fra om samtlige uønskede hendelser, slik Rypetoppen har gjort. I årsrapporten for 2015 skriver tilsynet at de har grunn til å tro at det er mangelfull innrapportering av hendelser og ulykker med mindre alvorlig konsekvens. Tilsynet vil derfor påse at alle parker etterlever rapporteringskravene.

Bedre ulykkesrapportering vil gi bedre muligheter for at bransjen kan lære også av hverandres feil og hendelser, mener tilsynet.

instruktør rypetoppen

Instruktørene i Rypetoppen må gjennomføre kurs, praksis og eksamen med Aasgård før de kan begynne å jobbe. Avbildet er instruktør Øyvind Larsen fra Trondheim.

Foto: Malin Jørnholt / NRK