Dårlig arbeidsmiljø i barnehager

Arbeidstilsynet advarer nå barnehagene mot dårlig arbeidsmiljø og mange belastningsskader blant ansatte.

Klæbuveien barnehage

Mange ansatte i barnehager sliter med skader, men i Klæbuveien er det satt inn tiltak.

Foto: Kjetil Nesgård, NRK

Klæbuveien barnehage i Trondheim gjør det mange andre barnehager dropper, nemlig å fokusere på arbeidsmiljøet til sine ansatte.

Klæbuveien barnehage

Barna i Klæbuveien barnehage løftes med heis.

Foto: Kjetil Nesgård, NRK

Her er det satt inn hjelpemilder som for eksempel en heis som løfter barna inne i garderoben. Det har ført til 50 prosent færre korttidssykemeldte, og ingen langtidssyke.

Gjør ikke nok

Men på landsbasis gjør to av tre barnehager ikke nok for å forhindre muskel- og skjelettskader blant sine ansatte. For det er mange tunge løft i løpet av en arbeidsdag i barnehagene. Løftene gjør mange syke.

– Tiltakene som er gjort i vår barnehage gjør at helsa vår er bedre enn før. Vi var ikke klar over hvor mye vi egentlig løftet i løpet av en dag, før vi fikk besøk av en fysioterapeut, forteller pedagogisk leder Sissel Nordseth i Klæbuveien barnehage.

Nedslående resultat

Andre steder i landet er ikke fokuset like sterkt på dette. Nå har Arbeidstilsynet kontrollert over 650 barnehager, og resultatet er altså nedslående. For over 30 prosent av sykefraværet skyldes muskel- og skjelettplager.

Ingrid Finboe Svendsen

Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Foto: Kjetil Nesgård, NRK

– Vi ber barnehagene skjerpe seg. De må virkelig se hvor skoen trykker. For det er mulig å forebygge disse skadene, og nå må de dokumentere hva de gjør. Vi skal ut på tilsyn i en landsomfattende kampanje, og der vil vi gå inn i barnehagene for å finne ut om de gjør jobben sin, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.