Hopp til innhold

Dammen som førte til tidenes verste personkonflikt

Denne sommeren og høsten blir Havikdammen i Namsos utbedret for mellom fem og seks millioner kroner. Da den ble bygd for snart 100 år siden, ble den gjenstand for en av de verste personkonfliktene i byens historie.

Havikdammen

Havikdammen blir nå restaurert. Arbeidet vil foregå resten av året.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Dammen ved Havikvatnet ble bygd i årene mellom 1915 og 1921, og det var byens hovedvannforsyning fram til slutten av 1960-tallet. Siden har anlegget forfalt kraftig.

Pålegg fra NVE

– Dammen har sprukket og det er rett og slett mye dårlig betong. Vi fikk et pålegg fra Norges vassdrags- og energidirektorat om å gjøre noe. Derfor blir dammen utbedret fram til jul, forteller Ove Sæternes fra Namsos kommune.

Ingeniør Nord

Ingeniør Rasmus Nord forlot Namsos etter at han ble sparket fra kommunen.

Foto: Privat

I dag er Havikdammen byens reservevannforsyning, men for 100 år siden var vannsituasjonen i Namsos helt prekær. Vannet ble rasjonert flere ganger, og de små dammene i bymarka som vannet ble hentet fra, holdt ikke lenger mål.

Statsingeniør Rasmus Nord som jobbet for kommunen den gangen, fikk i oppgave å lage et forslag til en bedre vannforsyning ved å lage et helt nytt damanlegg ved Havikvatnet, knappe tre kilometer unna Namsos sentrum.

Stor konflikt

– Det førte til den verste personkonflikten Namsos noen gang hadde sett. Nord hadde nok ærlige hensikter med den jobben han gjorde, men han la seg ut med byens ledende forretningsmenn som styrte kommunen. Det kostet han dyrt, forteller leder Gunnar Hojem i Namsos bys historielag.

For ingeniørens forslag ble ikke godkjent av andre myndigheter, og snart fikk han også byens politikere imot seg. Konflikten økte i omfang, samtidig som kostnadene for damanlegget steg faretruende mye for den fattige kommunen.

– Det er utrolig hvor stor konflikten ble ut fra noe som egentlig ikke var en stor sak. Men mange hadde nok såkalte "ømme tær" og tålte lite, sier Hojem.

Saksøkte politikerne

Gunnar Hojem

Gunnar Hojem er leder i Namsos bys historielag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Konflikten toppet seg da ingeniør Nord fikk sparken av Namsos kommune. Han svarte med å saksøke både ordføreren og resten av formannskapet. Det kom ingeniøren ingen vei med, og plutselig en dag var han forsvunnet fra byen.

Han ble etterlyst i landets aviser og det var mange spekulasjoner rundt hva som hadde skjedd.

– Det viste seg at han hadde reist til Oslo, og der ble han. Ingeniør Nord kom aldri mer tilbake til Namsos. Vi har en viss evne til å skremme folk vekk fra byen, og det er en tvilsom historie. Den saken burde blitt håndtert annerledes av byens politikere, sier Gunnar Hojem.

Dårlig sement

Først i 1921 stod Havikdammen ferdig utbygd og kostnadene ble flere ganger høyere enn budsjettert. Ikke minst fordi sementen som først ble brukt var for dårlig, så mye av arbeidet måtte utføres på nytt.

Nå håper Namsos kommune at den nye betongen skal bevare Havikdammen i minst 100 år framover.

Arbeidere Havikdammen

Noen av arbeiderne som var med på å bygge Havikdammen i årene rundt 1920.

Foto: Privat