Får 110 millioner til ny ølsatsing

Ringnes vil satse på ølproduksjon i Trondheim, og legger 110 millioner på bordet for å etablere et nytt bryggeri og ølsenter i E. C. Dahls lokaler i Strandveien.

E. C. Dahls Bryggeri i Strandveien i Trondheim

Her vil Ringnes satse på et helt nytt ølsenter, med blant annet mikrobryggeri. Planen er at det skal åpne i 2016.

Foto: Ole Kr. Tangen

Rita Ottervik

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik.

Foto: Morten Karlsen

Carlsberg har bestemt seg for å investere 110 millioner i utbyggingen av «Nye E. C. Dahls», noe som gjør det til en av Ringnes sine største investeringer noen gang.

– For Trondheim er dette en kjempenyhet. Byen er nå sikret et ølbryggeri i overskuelig fremtid, sier Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard til NRK.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik var til stedet på bryggeriet i dag.

– Jeg er glad for at det endelig kommer en positivt nyhet fra E. C. Dahls Bryggeri, sier Ottervik.

Senteret er planlagt å åpne i 2016.

Ny tappelinje

Dahls bryggeri

Administrerende direktør i Ringnes Jacek Pastuszka informerte om planene tirsdag.

Foto: Morten Karlsen
Nicolay Bruusgaard

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Foto: Ringnes / Ringnes

Det nye bryggeriet som er planlagt, skal få en helt ny tappelinje for engangs glassflasker, i tillegg skal det også brygges Dahls-øl både på fat og tank til hele utelivsbransjen.

Den nye glasslinjen skal i starten brygge Dahls-pils, men Bruusgaard utelukker ikke at det kan blir mer.

– Dette gir oss mange muligheter til å tenke nytt, så vi skal ikke se bort ifra at det kan komme nye øltyper som både trøndere og hele Norge kan nyte godt av, sier Bruusgaard.

I tillegg planlegges det et ølsenter som skal inneholde mikrobryggeri, bryggeripub, restaurant og konferansesenter. Bruusgaard sier det er en stor satsing for alle øl-interesserte i byen.

– Vi har mye kompetanse på øl i Ringnes, så det blir spennende å følge med fremover, sier han.

Lang prosess

Administrerende direktør i Ringnes Jacek Pastuszka, sier i en pressemelding at de har store ambisjoner for den nye satsingen.

– Målet er å skape et kraftsenter som videreutvikler norske øltradisjoner og håndverksøl, og som på toppen av det kan bli et nytt, attraktivt tilbud for byen, han.

Direktøren sier det har vært en lang prosess å få planene på plass.

– Uten støtten og entusiasmen vi hele tiden har fått fra egne medarbeidere, ulike lokale miljøer og enkeltpersoner, ville vi ikke lyktes, sier Pastuszka.

Flyttingen av boks-ølproduksjonen til Oslo, vil ikke skje før etter at det nye bryggeriet og ølsenteret er etablert i 2016.

Tøffe tider

Det har vært noen tøffe år for E. C. Dahls Bryggeri i Trondheim, med nedleggelse av brusproduksjonen i Trondheim, og flytting av øl-tappingen av Dahls-ølet til Ringes sine lokaler på Gjelleråsen i Oslo.

Sist fikk Trøndelags befolkning beskjeden om at også produksjonen av Dahls julebrus flyttes hovedstaden fra neste år.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Tidlig i 2014 ble det klart at bare 14 ølbryggere ville ha jobb i produksjonen når nedbemanningsprosessen ved bryggeriet var ferdig. Fortsatt står 120 ansatte uten jobb fra 1. januar 2016.

– Vi er fortsatt midt i en nedbemanningsprosess, og det er aldri hyggelig. Samtidig er vi nødt til å se fremover, og dette er en investering som har vekstpotensialet, avslutter Bruusgaard.

E.C Dahls nye satsing

Slik markerer E.C Dahls sin nye satsing i Trondheim.

Foto: Morten Andersen/NRK