Daglige tilfeller av svineinfluensa

På legevakten deles det ut munnbind til alle som kommer for å bli testet av svineinfluensa.

Video nsps_upload_2009_7_15_18_45_32_795.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Alle får munnbind for å beskytte seg selv og andre når de kommer til legevakten, sier legevaktsjef i Trondheim, Hans Frederik Selvaag.

Det registreres daglig nye tilfeller av Influensa A, såkalt svineinfluensa i Trondheim. To personer har fått bekreftet smitta i dag.

Kapasiteten ved legevakta i Trondheim er sprengt på grunn av mange henvendelser fra publikum. I går ble det tatt prøver av åtte personer. Legevakta ber derfor pasienter ta kontakt med fastlegen ved mistanke om smitte.

Bekymret

Utenfor legevakten i Trondheim sitter Silje Ekle sammen med to venninner. Hun har akkurat kommet hjem frå ferie i Ayia Napa. En venninnen har fått påvist svineinfluensa. Nå er flere av dem forkjølet, og tar ingen sjanser.

- Det er skummelt. Selv om det egentlig bare er en vanlig influensa synes jeg navnet gjør det litt skummelt. Det er jo ikke dødelig, men det er jo svineinfluensa, sier Ekle.

Jentene fikk ikke behandling på legevakten, men ble bedt om å oppsøke fastlegene sine i morgen. I mellomtiden har de blitt bedt om å holde seg hjemme.

Ingen grunn til panikk

- Fastlegen er rette adresse for de aller fleste som har mistanke om at de er smittet. I de fleste tilfeller gir svineinfluensaen ingen alvorlige eller harde symptomer. Mange er nesten friske det tidspunktet de har fått påvist smitte, sier legevaktsjef i Trondheim, Hans Frederik Selvaag til NRK Trøndelag.

Pasienter med over 39 i feber, kronisk hjerte- og lungesyke, immunsvikt, eldre over 65 år og pasienter med diabetes eller nyresvikt vil bli tatt i mot på legevakta sier Selvaag.

Folk som er i tvil kan da kontakt med legevakta på 73522500.

Les Folkehelseinstituttet sine råd

- Med den økningen i smittede vi nå forventer, vil vi kunne få store kapasitetsproblemer dersom alle som har mistanke om smitte henvender seg til oss, sier Selvaag.

Les også:

To nye tilfeller av svineinfluensa i Tromsø

Svineinfluensa i fotballturnering

NRK-korrespondent fikk svineinfluensa

- Ikkje redd for å bli smitta

Svineinfluensa sprenger kapasiteten

Svineinfluensa på fremmarsj