Kan bli starten på ett Trønder-Coop

Nyheten om en storfusjon mellom giganten Trondos i Trondheim og Coop Inn-Trøndelag i Verdal og Levanger, kan være starten på en fusjonsbølge i Coop i Trøndelag. Noen tror det kan bli ett Coop Midt-Norge om kort tid.

Coop Obs Hypermarked
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Nyheten på en pressekonferanse i Stjørdal onsdag om sammenslåing av Trondos og Coop Inn-Trøndelag, kan markere starten på et fusjonsras i samvirkebevegelsen, ikke minst i Trøndelag, etter at det har vært stille på den fronten i noen år nå.

En veg mot større Coop

Nå skal fusjonen som denne uka blei gjort kjent etter langvarige forhandlinger mellom de to organisasjonene, naturligvis først årsmøtebehandles i begge organisasjonene. I 2008 blei et lignende forslag til fusjon mellom de samme lagene møtt med sterk motstand, ikke minst fra de ansatte i Coop Inn-Trøndelag, og den gang blei det ikke noe av planene.

Men i dag kan det være at tida for motstand er over. Signalene er nemlig tydelige om hva som er godt for Coop fra organisasjonens sentralledelse.

Beskjeden fra toppen er klar: Coop Norge ønsker mektige, regionale stor-Coop i framtida. Da vil det ikke være behov for mer enn ett Coop i Trøndelag.

5 store og mange små kan bli til Coop Midt-Norge

I Trøndelag er det i dag fem store Coop-lag: Trondos, Coop Inn-Trøndelag, Coop Orkla/Møre, Coop Oppdal og Coop Steinkjer. Disse fem har fått frist ut året til å si om de ønsker seg inn i det tenkte region-Coop.

Coop-butikk.

Ditt samvirkelag kan bli en del av Coop Midt-Norge i framtida.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Når de to første nå går foran i den retning, sitter de andre i interne samtaler og vurderer det som skjer.

Det bekrefter styreleder i Coop Steinkjer, Erik Revdal. Verken han eller hans styre har så langt gjort seg opp noen mening om hvorvidt de skal være med på ferden mot storlag, eller om de skal holde seg unna sentraliseringa.

– Vårt grunnlag er at Coop Steinkjer kan fortsette som eget lag, sier Revdal til NRK. Men legger samtidig til:

– Vi skal delta aktivt i den prosessen som Coop Norge har initiert, og avklare vårt forhold til å delta i forhandlinger om et regionlag innen utløpet av 2015.

Det er den fristen Coop Norge har gitt de fem laga for å gi et svar på om de vil med i regionlaget.

Verdal og Trondheim går foran

Med sine 130.000 medlemmer er Trondos den gedigent største av aktørene som nå vurderer å danne region-Coop. Den første de nå står seg sammen med, Coop Inn-Trøndelag, blir til sammenlikning en liten organisasjon, med bare 20.000 medlemmer.

Ser man på omsetning pr. medlem, er likevel den vesle relativt større enn den store hva gjelder handel pr. medlem. Trondos omsetter for 3,5 milliarder med alle sine medlemmer. Mens 20.000 i Coop Inn-Trøndelag handler for omtrent milliarden i eget samvirkelag. Det må sannsynligvis betyr at Coop-medlemmene i nordfylket er mer lojale til samvirkelaget sitt, enn Trondos-medlemmene.

Torbjørn Skei, adm. dir. i Trondos

Administrerende direktør i Trondos, Torbjørn Skei.

Foto: Tone Iversen / NRK
Unni Storstad

Administrerende direktør i Coop Inn-Trøndelag, Unni Storstad.

Foto: Steinkjer kommune

Mange venter på tur

Uansett er det klart at dagens nyhet kan bebude nye fusjoner. Når de to første lagene nå slår seg sammen og tar det talende navnet Coop Midt-Norge, sier det sitt om hvor ledelsen hos de to tror det bærer.

På sidelinja står foreløpig tre andre:

Coop Orkla/Møre blei danna i 2007, og etablert på tvers av fylkesgrensa mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romdal. Coop Orkla/Møre er en gigant, og omsetter for over 2 millarder, har over 60.000 medlemmer og langt over tusen ansatte.

Coop Oppdal som også er en betydelig organisasjon med butikker over store deler av Sør-Trøndelags fjellregion. Dessuten er laget betydelig inne også i Hedmark, heilt ned til Alvdal.

Coop Steinkjer har ei omsetning på like under millarden. De har 300 ansatte og 16000 medlemmer.

Nå må Steinkjer oppleve at naboen på Innherred seiler inn i favnen til Trondos, Trondheim, der Stjørdal og Meråker for lengst har havna. Men som styreleder Revdal sier:

– Jeg tror først og fremst at Coop Steinkjer også er et slagkraftig lag som vi er i dag.

Coop i Steinkjer

Kunde på veg inn i en Coop-forretning i Steinkjer.

Foto: Eivind Aabakken

Steinkjers styreleder tar ikke tar noe for gitt. Styret i hans lag har så langt satt døra på gløtt, men ikke mer.

De vil også kunne stå alene i framtida.

Startskuddet har gått for en stor prosess

En rekke små og større Coop-lag rundt om i heile Trøndelag vil merke seg nyheten fra pressekonferansen i Stjørdal onsdag. Det vil også mange med Coop-kort gjøre.

De store Coop-laga vil ha et sterkt press fra seg fra Coop Norge til å bli med på fusjonsprosessen som nå ruller.

Coop Midt-Norge kan bli betydelig større enn i dag nokså snart.