Hopp til innhold

Dagbladet måtte forsvare seg

Under helgas journalistkonferanse på Hell måtte Dagbladet svare for seg i møte med journalister, prest og jentene som angrep håndteringen av drapet i Skaun.

- Vær varsom. Tenk over innholdet i sakene dere presenterer. Hva er viktig informasjon, hva trenger folk egentlig vite, spurte Astrid Almlid Andersen, elever ved Orkdal VGS ifølge journalisten.no .

Både Andersen og Ragnhild Heggem Fagerheim, begge elever ved Orkdal VGS, kritiserte medienes håndtering av drapssaken i Skaun, og særlig Dagbladets valg om å publisere både navn og bilde på den siktede to dager etter drapet.

- Provosert

Ifølge journalisten.no reagerte Andersen og hennes jevnaldrende sterkt på identifiseringen av en så ung siktet så tidlig i saken.

Lars Helle, var Dagbladets etikkredaktør i den perioden, og jentene hadde ifølge JO mange gode råde å komme med.

Jentene forklarte at de ikke ser behovet for å offentliggjøre slik informasjon, og fortalte at Dagbladets forside bidro til å provosere fram en stemning der ingen ville snakke med media.

- Kritisk

Sogneprest Stein Ellinggard og redaktør Anders Morken i lokalavisa Sør-Trøndelag satt i panelet sammen med Helle.

Under medienes hardkjør fungerte presten som et bindeledd mellom de familiene og media. Og Ellinggard var fortsatt sterkt kritisk til valgene Dagbladet tok.

- Liten støtte

Helle forsvarte Dagbladets identifisering av drapsmannen, men fikk lite støtte fra salen., ifølge journalisten.no .

Mentometeravstemningen ga knapt 12 prosents oppslutning om avisas navngiving og bildebruk, og støtten var bare marginalt sterkere da avstemningen ble gjentatt etter debatten