75 år siden tyske bomber falt over Osen

Det er ikke så kjent som bombingen av Namsos og Steinkjer, men også den vesle bygda Osen møtte krigens ødeleggelser for 75 år siden.

Harald Hansen, (87) opplevde bombinga av Osen 22. april 1940.

Harald Hansen, (87) opplevde bombinga av Osen 22. april 1940.

Også det nordligste Sør-Trøndelag ble bombet av tyskerne i aprildagene i 1940. I dag er det 75 år siden tyske fly bombet Osen og drepte to mennesker.

Europeisk storkrig på norskekysten

Et sted på Trøndelagskysten var plutselig forandret til et rykende inferno. Og de døde huskes fortsatt av dem som ennå minnes.

Den forferdelige hendelsen gav alle innbyggerne dødelig beskjed om at Tyskland førte storkrig også på et lite sted på Trøndelagskysten.

12-åringen Harald så bombene falle

Harald Hansen opplevde det som 12-åring:

– Det kom et fly som begynte å sirkle et par ganger over Osen, så tok det en tur ut i havet før det kom tilbake.

Så slapp flyet bombene over det bitte lille stedet.

Harald Hansen, Osen

Det var jo telefonstasjonen de skulle ta, men traff ikke. Bombene falt oppe i fjellet, der skapte de rekyler og steinras, forteller Harald Hansen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det var et omfattende bombeangrep Osen ble utsatt for denne dagen, forteller den i dag 87 år gamle mannen som da var barnevitne til at krigens gru kom til bygda:

– Jeg har hørt fortalt at det var snakk om en 12-14 sprengbomber og 110 brannbomber. Det var jo telefonstasjonen de skulle ta, men traff ikke. Bombene falt oppe i fjellet, der skapte de rekyler og steinras.

Mor og sønn døde

Sønnen til hun som styrte telegrafen døde. Anders Stein het han. Han var 19 år og ble drept av steinmasser som løsnet fra fjellet.

Kvinna som drev sentralen, Aslaug Moe Stein, (49) stod på trappa. Hun ble det andre dødsofferet. Aslaug døde etter å ha blitt truffet av en splint i beinet som kuttet hovedpulsåren hennes.

Slik døde mor og sønn den trettende dagen etter at storkrigen kom til Norge.

Til slutt traff bombene målet sitt

Da flyet kom tilbake på nye runder, ble også telefonsentralen truffet.

Tyskerne hadde funnet ut at telegrafen var sentral i forbindelsen mellom Steinkjer og Namsos.

Harald og søsteren sprang inn da bombene falt. De berga som de fleste andre innbyggerne. Men døden fra himmelen var et sjokk, og innbyggerne evakuerte til et hus et stykke unna sentrum. Der lå barn og voksne på golvene i mange dager, etter å ha blitt truffet av den europeiske storkrigens redsler.

I dag for 75 år siden.

Hør NRK-intervju med Harald Hansen:

Bombesplint funnet i Osen

Denne bombesplinten fant NRKs reporter Kjartan Trana da han søkte med metalldetektor den dagen han intervjua Harald Hansen.

Foto: Kjartan Trana / NRK