Hopp til innhold

Countryartisten Tore Andersen fra Stjørdal er død

Den 55 år gamle Spellemannpris-belønte artisten døde brått og uventet 2. juledag.

Tore Andresen

Countryartist og låtskriver Tore Andresen døde 2. juledag, 55 år gammel.

Foto: Promo/ Caroline Reistad / NRK

Tore Andersen omkom da han lørdag kveld fikk et illebefinnende da han og samboeren var på vei hjem fra en familiemiddag, skriver VG.

Andersen ble født i Sørkedalen i Oslo. Tore vokste opp i en musikalsk familie der mamma Annes piano var midtpunktet i stua. Hun var utdannet på konservatoriet, men for Tores del ble klassisk piano raskt byttet ut til fordel for pappa Einars gamle Hansson gitar.

Familien flyttet fra Oslo, via Halden og endte opp i Stjørdal da Tore var 12 år gammel. Der ble faren Einar Wollebæk Andersen ordfører for Høyre i 1994-1995, mens mor Anne Branæs Andersen ble nærradioredaktør, blant annet for Tores yngre bror Jon Branæs, som i dag er sjef for Norges største radiokanal P1 i NRK.

På Stjørdal brukte Tore stadig mer tid på musikk, band og øvelser, samt nitid plukking av gitarlicks og tekster foran platespilleren.

Ble countryfrelst som 17-åring

Etter å ha fått Emmylou Harris' "Luxury Liner" i presang av en kompis på 17-årsdagen, visste Tore hva som var "hans" musikk, og hva han ville synge. Country var nærmest et fyord på denne tiden, men Tore ofret litt av studielånet for å kjøpe steelgitar. Han lærte seg litt banjo og mandolin, og dro på vestlandsturne med Trondheims eneste countryband på den tiden, "Stive Fingra", som felespiller, av alle ting.

Som 19-åring vant Tore Andersen Trøndersk Talent '79. På hans eget offisielle nettsted står det at "nesten alle konkurrentene sang i kjente band og stilte med de nyeste hitlåtene. Tore på 19 hadde ingen hørt om før, han stilte kun med sin Eko kassegitar, ny westernskjorte og sang City of New Orleans."

Tore Andersen på Buckleys i april 2012.

Tore Andersen var en mye brukt musiker. Som her i husbandet A-11 på Buckleys i Oslo i april 2012.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Åge skulle produsere debutalbumet

Platekontrakt med Arctic Records ble skrevet, Åge Aleksandersen skulle produsere. Tore plukket ut låter av Guy Clark, Gram Parsons og Rodney Crowell. Plateselskapet synes ikke det var særlig hipt.

– Det er Jahn Teigen på norsk som selger, sa de.

– Kom deg ut på veien og spell, sa Åge Aleksandersen. Ryktene om den flinke sangeren og musikeren bredte seg i miljøet, og 22 år gammel fikk Tore tilbud om fast plass som vokalist og gitarist i det legendariske trønderbandet Vikings. Det ble starten på 10 år med tusenvis av mil på norske landeveier.

Fra 1982 til 1992 var han gitarist og vokalist i det trønderske dansebandet Vikings. Her fikk han solid erfaring i å spille for folk flest.

Spellemann-opptreden

I 1992 ble han invitert av Rota og Frank Eriksen til å opptre på Spellemannprisutdelingen fra Maihaugen på Lillehammer.

Rita Eriksen skriver på sin Facebook-side i dag om Tores Andersens bortgang: "Ufattelig trist. Tore og jeg sang "Movin' time" sammen under Spellemannprisen på Lillehammer i 1993. Han bidro også som låtskriver for Frank og meg og var den som sang den vakre 2. stemmen på "The water is wide." Norsk country har mistet en av sine aller beste. Tore var et stort låtskrivertalent og han hadde en stemme som hadde fortjent et langt større publikum. Med sin "stayerevne" og sin tålmodige arbeidsinnsats gjennom en årrekke føles det urettferdig at han aldri ble en folkets countryhelt med fullsatte saler! Tankene nå går til familien som har mistet en flott og god mann!"

Et opptak fra NRKs tv-sending der Rita og Frank Eriksens opptrer på Spellemannprisen 1992 sammen med Tore Andersen ligger på Youtube:

"Norges første moderne countryplate"

Året etter, i 1993, dro han til Nashville for å spille inn sin første soloplate, «The Hero in Me». Plata var spilt inn i Nashville med en rekke av byens beste sessionmusikere, blant andre Jerry Douglas og Brent Mason, og den inneholdt kun Tore Andersens egne originalskrevne sanger. Plata høstet svært bra kritikker, og P4s Rune Halland karakterisert albumet som "Norges første moderne countryplate".

Blant sangene som fikk oppmerksomhet på norsk radio var «Watching the Snow», «Hearts (They Fall in Love)» og «The Fool I Am». Videoen til sistnevnte sang var en av de første europeiske musikkvideoene som ble spilt på Country Music Television (CMT) i USA, ifølge Wikipedia.no.

I 1998 kom albumet «Tore Andersen», og i 2009 ble han selv tildelt Spellemannsprisen i klassen for country for albumet «Right around the corner».

Ga sin siste konsert fire dager før sin død

Tore Andersen slo aldri helt igjennom kommersielt. Han var en artistenes artist, og samarbeidet med mange kjente navn innen country, blant andre Ottar «Big Hand» Johansen. Tirsdag 22. desember holdt de to sin siste konsert sammen på Kampen Bistro i Oslo.

– Han gjorde en kjempebra konsert sammen med meg den kvelden, og det var veldig god stemning, sier Johansen til VG.

Ottar Johansen sier Andersen både var en kollega og en god venn.

Andersen samarbeidet også med artister som Henning Kvitnes, Hilde Heltberg, Bill Booth, Hjerterknekt, Knut Hem, Bjøro Håland og Paal Flaata.

På Youtube ligger flere videoer med Tore Andersen, slik som denne med Paal Flaata:

Kilder:

wikipedia.no

toreandersen.no/