Bystyret har vedtatt at storbyhallen skal ligge på Nidarø

Med 36 mot 31 stemmer vedtok Trondheim bystyre at storbyhallen skal ligge på Nidarø.

Bystyret Trondheim

DEBATT: Trondheim bystyre var delt på synet om hvorvidt storbyhallen bør ligge på Nidarø. Voteringen endte med 36 mot 31 stemmer, etter at flere partier har snudd siden i sommer.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti stemte for å bygge storbyhallen på Nidarø – mens Høyre, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og Pensjonistpartiet stemte mot.

Klokka 21:40 stemte bystyret over byutviklingskomiteens innstilling, som gikk inn for å bygge hallen på Nidarø.

Avstemmingen endte med 36 mot 31 stemmer, og instillingen ble dermed vedtatt.

Avgjøres i kveld

Klokken 16:00 i ettermiddag startet bystyremøtet der politikerne etter all sannsynlighet kommer til å vedta at en ny storbyhall skal bygges på Nidarø. Først blir det budsjettforhandlinger, deretter skal lokalisering og bygging av storbyhall i Trondheim behandles.

Trondheims ordfører, Rita Ottervik er syk, og overlater styring av møtet til setteordfører, Geir Waage.

Bystyremøte i Trondheim

AVGJØRES I KVELD: Bystyret vil trolig vedta at en ny storbyhall skal være på Nidarø.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Det politiske spillet

Trondheim bystyre består av 67 representanter:

Høyre (14), som i utgangspunktet var positiv til Nidarøhall-planenen, har snudd i saken. Og etterhvert gjorde også Venstre (4), SV (4) og Miljøpartiet De Grønne (5) det samme.

Arbeiderpartiet (28), Fremskrittspartiet (4), Senterpartiet (2) og Kristelig Folkeparti (2) går inn for storbyhall på Nidarø.

Rødt (2) og Pensjonistpartiet (2) har varslet at de vil stemme mot ny storbyhall på Nidarø.

Med mindre Arbeiderpartiet sprekker, eller flere partier snur, så vil bystyret gå for ny storbyhall på Nidarø.

Nidarø det beste alternativ

7. desember gikk byutviklingskomiteen inn for å råde bystyret i Trondheim til å bygge den nye storhallen på Nidarø.

I vår gikk et enstemmig bygningsråd inn for storhallen skal bygges på Nidarø. Men etter mange protester, folkemøter og demonstrasjoner bestemte Bystyret at rådmannen skulle utrede de ulike forslagene på nytt.

I sin nye utredning konkluderte rådmannen noen en gang at Nidarø var det beste og det eneste realistiske alternativet.

EM er avgjørende

Sorgenfri, Sluppen, Tempe og Brattøra har også blitt foreslått som alternativer til Nidarø. Rådmannen mener imidlertid at ingen av disse stedene har en løsning til hvordan en storhall skal finansieres.

Et annet argument for at hallen bør plasseres på Nidarø er håndball-EM i 2020. Rådmannen mener at dersom kommunen ønsker å ha en hall ferdig til EM som skal arrangeres i Norge og Danmark, så er Nidarø det eneste realistiske alternativet.

Steile fronter

Flere har imidlertid vært kritisk til rådmannens utredning. Kommunalråd for Høyre, Ingrid Skjøtskift mente rådmannens utredning ikke besvarte de interessante spørsmålene knyttet til en ny storhall. Hun mente også at det ikke var en fullverdig utredning, men et oppsett av informasjon knyttet til de ulike alternativene.

Private utbyggere, som Realinvest og Kjeldsberg Eiendom, mener Morten Woldens utredning bærer preg av hastverksarbeid, og ikke belyser godt nok kostnadene ved de ulike alternativene.

Fakkeltog

Mens bystyremøtet pågår har folk samlet seg utenfor rådhuset med fakler for å demonstrere mot utbyggingen på Nidarø.

Engasjementet blant Trondhjemmere har det siste året vært stort. Tidligere i høst samlet over 1000 mennesker seg på Øya for å gå i demontrasjonstog mot utbyggingen.

Fakkeltog

Mange har samlet seg utenfor rådhuset for å vise motstand mot ny storhall på Nidarø.

Foto: Magnar Brandseth / NRK