Byrkjeflot har fortsatt tillit i LO

LO-lederen har fortsatt tillit i Trondheim LO. Men det stormer rundt Arne Byrkjeflot i Rødt.

Arne Byrkjeflot, leder LO i Trondheim

Arne Byrkjeflot fikk fortsatt tillit i Trondheim LO.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Mandag kveld hadde LO i Trondheim spørsmålet om fortsatt tillit til sin leder på dagsorden. Et stort flertall uttrykte da videre støtte til den profilerte fagforeningsmannen og Rødt-politikeren.

Partiet Rødt i Trondheim er samtidig i full oppløsning på grunn av indre strid omkring Byrkjeflots personlige liv.

Splitter Rødt


Sist uke forlot styret i Rødt i Trondheim med unntak av en person sine verv, fordi partiledelsen i Rødt sentralt har nekta å opprette en disiplinærsak mot Byrkjeflot etter hans forhold til ei ung kvinne han hadde nær politisk kontakt med.

Den 63 år gamle lokalpolitikerens forhold til denne kvinna som var først i 20-åra, utløste uro og strid i Trondheims-partiet.

Da forholdet ble kjent ble forholdet avslutta. Deretter gikk Byrkjeflot ut av politisk arbeid for ei tid, etter press fra partiet. Blant anna tok han permisjon fra Trondheim bystyre i ett år i 2012.

Offentlig sist uke


Det var Adresseavisen som først omtalte denne historia, slik at den ble en offentlig sak. Fram til den tid har saka lenge ligget som en verkebyll for venstresida i Trondheims-politikken, og mange har kjent til den.


Byrkjeflot er leder i Trondheim LO. Også for LO var det vanskelig at saka kom i offentligheten.

Leder for Fagforbundet i Trondheim, Heidi Ingeborg Klokkervold, stemte ifølge Klassekampen, mot å gi Byrkjeflot videre tillit som leder, da hun deltok på møtet mandag, som medlem av LO-styret.


Lokallag i full oppløsning

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot er en av venstresidas mest profilerte talsmenn i Trøndelag

Foto: Hans H. Bjørstad

Rødt sentralt har hatt spørsmålet om en disiplinærsak mot Byrkjeflot oppe, ettersom medlemmer i Trondheimspartiet mente han hadde utnytta sin stilling som sentral tillitsvalgt overfor et svært mye yngre og uerfarent medlem.

Ifølge Klassekampen mente lokallaget at Byrkjeflot skulle ha misbrukt sin stilling.


Rødt forsøkte å sørge for at de to ikke møttes i sammenhenger der de før hadde møttes politisk. Alt toppa seg da den unge kvinna døde.

Etter dette - og etter at Rødt sentralt valgte ikke å komme med noen reaksjon på Byrkjelots handlinger, valgte styremedlemmene i Rødt i Trondheim sist onsdag å forlate sine verv, slik at partiet er i full oppløsning.

For alle involverte har saka vært svært belastende, ikke minst gjelder det den unge kvinnas pårørende.


LO har siden i sommer kjent til at deres profilerte leder i Trondheim har levd med denne saka, men valgt så lenge den var utenfor offentligheten å ikke foreta seg noe. Etter offentliggjøringa skjedde ting raskt, og LO hadde saka på kartet mandag kveld.

Distriktssekretær Kristian Tangen i LO i Sør-Trøndelag sier de er i sluttfasen med sine undersøkelser av saka. Han vil til Klassekampen ikke si om han har tillit til Byrkjeflot.

Ansatt i NEI til EU

Arne Byrkjeflot er til daglig ansatt som fylkessekretær i NEI til EU. Også denne organisasjonen er dermed berørt av den betente saka.

Men leder i NEI til EU i Trøndelag, Steinar Nygård, sa til NRK Trøndelag sist fredag at det som har skjedd ikke får noen følge for Byrkjeflots ansettelses-forhold til NEI til EU.

NRK har vært i kontakt med Arne Byrkjeflot flere ganger. Han har så langt valgt å si nei til å kommentere striden rundt hans person. Han har advokat, men har så langt valgt ikke å gå ut gjennom advokaten.